Ritmul în care aceasta avansează este teribil de greu de urmărit sau de previzionat. Accesul la informație, indiferent de acuratețea sa, este acum la îndemâna oricui, în timp ce posibilitatea de a deține telefoane ieftine duce la democratizarea utilizării pe scară largă. Folosirea IA este la îndemâna oricărui individ, fiind suficientă simpla deținere a unui smartphone, precum iPhone13, pentru a beneficia de cunoștințele avansate puse la dispoziție de aceste sisteme.

Pe măsură ce IA preia numeroase sarcini făcute până mai ieri de către oameni, întrebarea încotro? ne ajunge fără să vrem pe buze. În lipsa unei dezvoltări responsabile și ușor de controlat, este greu de apreciat impactul viitor asupra vieții așa cum o știam până acum. Iată câteva dintre posibilele cauze de îngrijorare, dar și sugestii de abordare a influenței din punct de vedere social a inteligenței artificiale.

Luarea deciziilor de către algoritmi

Pe măsură ce timpul trece, sistemele de inteligență artificială devin din ce în ce mai sofisticate, iar algoritmii care stau în spatele procesului decizional trebuie să țină pasul. Din perspectivă etică, poate fi greu de determinat care este decizia corectă în anumite situații. În plus, modul în care algoritmii sunt configurați poate duce la inechități sau discriminare. Structura din spatele acestora trebuie să fie extrem de riguros analizată de către dezvoltatori și implementată fără amatorism sau urme de rea intenție. În funcție de domeniul în care se implementează IA, răspunderea devine un concept extrem de fluid, dificil de alocat unei anumite entități. De asemenea, responsabilitatea și transparența ar trebui să fie cuvintele de ordine în utilizarea acestei tehnologii pentru a evita un impact negativ.

Recomandări

CE FACEM CU SISTEMUL PATRIOT
NIO LANSEAZĂ UN NOU MODEL
UNIVERSITATEA SPRIJINĂ ARTA
UE INVESTIGHEAZĂ META
AU VEDETELE SUCCES PE TINDER?
SUA SANCȚIONEAZĂ TRANSFERURILE ILEGALE DE ARME

Pierderea locurilor de muncă

Dacă revoluția industrială a adus după sine îngrijorări legate de pierderea locurilor de muncă din producție, amploarea fenomenului inteligenței artificiale ar putea duce, în mod neașteptat, chiar la pierderea parțială a unor ocupații umane creative precum pictura, scrierea sau compoziția muzicală. În timp ce IA are un potențial uriaș de a crește productivitatea în diverse sectoare prin intermediul automatizării, ritmul rapid al acestui proces poate depăși capacitate de adaptare a pieței de muncă, în special pentru activitățile de rutină.

Pe lângă posibilitatea pierderii locurilor de muncă, utilizarea extinsă a inteligenței artificiale poate duce la inechitate socială prin polarizarea veniturilor. În concluzie, mare parte dintre încasări ar putea ajunge către elite specializate în exploatarea avansată a IA, în timp ce restul societății poate fi afectată financiar. Din aceste motive, liderii politici ar trebui să acorde deja o importanță uriașă implementării, reglementării și monitorizării inteligenței artificiale.

Securitatea și confidențialitatea

Cu cât inteligența artificială câștigă mai mult teren în domenii sensibile precum finanțe, sănătate sau apărare națională, cu atât cresc preocupările legate de securitate și confidențialitate a datelor. Având în vedere complexitatea din ce în ce mai crescută a sistemelor AI, nivelul de vulnerabilitate este și el direct proporțional în fața atacurilor cibernetice sau a știrilor false.

Cantitățile enorme de date personale rulate de aceste sisteme fac cu atât mai delicată protejarea lor. Identificarea unor modalități clare de protecție a datelor este imperios necesară, dar extrem de greu de implementat. La nivel personal, putem fi cu toții mai precauți în ceea ce privește lejeritatea cu care ne împărtășim informațiile personale în diverse medii mai mult sau mai puțin sigure.

Autonomia sistemelor IA

Ritmul accelerat de dezvoltare IA vine după sine și cu o imprevizibilitate în ceea ce privește controlul din punct de vedere funcționalitate. Dezvoltarea sistemelor de inteligență artificială care au un grad ridicat de autonomie poate duce la consecințe imprevizibile și neintenționate. În domenii care implică riscuri mari pentru persoanele fizice, precum construcție vehicule pentru transport sau aparatură pentru sănătate, fiabilitatea și siguranța sistemelor este esențială. Prin testare repetată, urmată de validare, respectiv invalidare a rezultatelor, procesele de control pot fi cu mult îmbunătățite.Chiar și în situații imprevizibile, sistemele IA autonome ar trebui să prioritizeze siguranța oamenilor și să respecte principii etice solide.

Abordare și soluții

Pe măsură ce riscurile asociate cu inteligența artificială încep să fie din ce în ce mai numeroase, stabilirea încadrării din punct de vedere etic ar trebui să fie o preocupare continuă a autorităților și a tuturor entităților implicate în dezvoltare și implementare. Echilibrul între inovație și riscurile asociate acesteia este fin, iar pentru a fi păstrat, este nevoie de eforturi constante pentru evitarea consecințelor care ar putea aduce cu sine repercusiuni neprevăzute asupra oamenilor. Abordarea riscurilor potențiale generate de inteligența artificială trebuie să fie una colectivă, care să implice o colaborare multidisciplinară. Reglementarea solidă, comunicarea interdepartamentală continuă și prioritizarea aspectelor de ordin etic ar trebui să fie punctele centrale ale strategiei de management a impactului IA. Prioritizarea tehnologiei nu ar trebui să se facă niciodată în detrimentul s