- Ochelarii VR le permite pompierilor să se antreneze fără riscuri în condiții simulate.
- Exercițiile simulate îmbunătățesc reacția echipelor în situații de urgență.
- Proiectul „Silvanus” reunește resurse din diverse țări europene.
În lumea în care incendiile de pădure amenință nu doar ecosistemele, ci și viețile oamenilor, inovația devine cheia salvării.
Advertisment
Recent, peste 60 de pompieri din județele Bistrița-Năsăud, Maramureș și Suceava au participat la un exercițiu revoluționar în Pasul Rotunda, unde tehnologia de realitate virtuală a transformat modul în care se pregătesc pentru intervenții.
Ce s-a întâmplat în cadrul exercițiului numit Silvanus?
„Scenariul exercițiului a presupus o situație cât se poate de reală, și anume un incendiu, un foc de tabără lăsat nesupravegat de turiști. Acesta a determinat izbucnirea unui incendiu de vegetație uscată, care sub acțiunea vântului s-a extins la un incendiu forestier pe o suprafață de circa 10 hectare.
Recomandări
Caracterul inedit al activității de pregătire a efectivelor a fost dat de integrarea realităților virtuale și augmentate în baza de antrenament”, a declarat Marius Rus, purtătorul de cuvânt de la ISU Bistrița-Năsăud.
Ajută tehnologia de realitate virtuală la îmbunătățirea abilităților de intervenție ale pompierilor?
„Respectiv în procesul de conducere a activității. Pentru comandantul intervenției a fost extrem de utilă această tehnologie prin casca VR, acesta a avut întotdeauna o imagine de asamblu din mai multe perspective.
În primul rând, perspectiva pe orizontală, din fața propriului câmp vizual, pe verticală cu ajutorul unor drone cu termoviziune care au putut să transmită în timp real informații despre situația operativă pe întreaga suprafață și mai mult, tot în timp real, prin conectarea cu dispozitivele pompierilor care se aflau în prima linie, cei care sunt aproape de focare.
Până peste alta, la finalul activității, foarte greu am reușit să îndepărtăm dispozitivele de pe chipurile pompierilor”, a declarat Marius Rus, purtătorul de cuvânt de la ISU Bistrița-Năsăud.
Citește și
- Organizațiile de studenți și elevi din țară au elaborat o listă cu 14 priorități esențiale reformei educaționale. Ce vor tinerii de la candidați
- Inteligența Artificială îți poate plănui vacanța. Jason Brown a folosit ChatGPT pentru a-și planifica vizita în Europa
- Târgul Național Imobiliar se întoarce la Palatul Parlamentului. Ce trebuie să știi ca să alegi casa perfectă