• Ministrul Securității a anunțat că A.I. va fi responsabilă de „prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor”.
  • A.I. va pilota supravegherea cu drone, patrularea rețelelor sociale și utilizarea recunoașterii faciale.
  • Unitatea de informații de securitate va folosi „algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele istorice despre crime”.

Președintele argentinian, Javier Milei, anunță că dorește să creeze o unitate de Inteligență Artificială dedicată securității pentru a „prezice crimele viitoare”. Un dispozitiv care îi îngrijorează pe apărătorii drepturilor omului.

Ce șanse sunt ca Javier Milei să implementeze acest program?

Nu suntem în filmul Minority Report cu Tom Cruise, ci în realitatea lui Milei. Potrivit The Guardian, Președintele de extremă dreapta Javier Milei și-a exprimat joi dorința de a folosi Inteligența Artificială pentru a prezice viitoare crime.

Conceptul, prezentat de Ministerul Securității, va fi responsabil de „prevenirea, depistarea, investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor”. Totodată, unitatea va fi responsabilă cu operațiunile de supraveghere cu drone, patrularea rețelelor sociale și utilizarea recunoașterii faciale pentru a consolida măsurile de securitate și a identifica persoanele căutate.

Recomandări

TRUMP NU SE LASĂ
TRĂDAȚI ÎN DRAGOSTE
AȘTEAPTĂ MULT ȘI BINE
COREEA LANSEAZĂ RACHETE
CINE ARE GRIJĂ DE TINE
GOOD BOY!

Pentru a face acest lucru, unitatea de informații de securitate va folosi algoritmi de învățare automată pentru a analiza datele istorice despre crime. Din această bază de date, A.I. va fi responsabilă pentru identificarea viitoarelor modele și tendințe criminale.

Ce spune societatea civilă?

Este  departe de a fi pe placul organizațiilor pentru drepturile omului. Unii experți se tem că anumite grupuri sunt supuse unei supravegheri mai mari decât altele.

O altă întrebare este protecția datelor. Experții sunt îngrijorați de cine și câte forțe de securitate vor putea accesa informațiile produse de A.I. O sursă din Ministerul Securității intervievată de The Guardian asigură, la rândul său, că această unitate „va funcționa în cadrul legislativ actual, în special în cadrul legii privind protecția informațiilor personale”.

Potrivit anumitor organizații, această măsură ar putea încălca drepturile omului. „Supravegherea pe scară largă subminează libertatea de exprimare, deoarece încurajează oamenii să se autocenzureze sau să se abțină de la a-și împărtăși ideile dacă bănuiesc că tot ce comentează sau postează este monitorizat de forțele de securitate”, a declarat directorul executiv al Amnesty International Argentina.

După cum reamintește Centrul Argentinian de Studii privind Libertatea de Exprimare și Accesul la Informație, acest tip de tehnologie a fost folosit în trecut pentru „stabilirea profilului academicilor, jurnaliștilor, politicienilor și activiștilor”.

El solicită transparență în ceea ce privește proveniența acestei tehnologii și modul în care datele sunt utilizate.

Citește și