• Casa britanică de licitaţii Christie’s a vândut un colaj digital pentru aproape 70 de milioane de dolari
  • Aceasta constă în 5.000 de imagini digitale create de Beeple în fiecare zi din mai 2007
  • La licitație au participat colecționari din 11 țări, iar în ultimele momente ale ei, 22 de milioane de oameni au accesat site-ul grupului britanic

Casa britanică de licitaţii Christie’s a vândut un colaj digital pentru aproape 70 de milioane de dolari, conform ZF.

Beeple, sau pe numele lui real Mike Winkelmann, este artistul din spatele acestei lucrări. Aceasta constă în 5.000 de imagini digitale create de Beeple în fiecare zi din mai 2007. De la jocuri video, la portrete, la caricaturi, se pare că opera le conține pe toate. Ba chiar mai mult de atât, calitatea ei permite mărirea imaginii astfel încât se pot vizualiza individual toate cele 5.000 de desene, dar nu se pot separa de întreg.

„Everydays: The first 5.000 Days”, așa cum este numită opera de artă digitală, a fost vândută pentru 69,4 milioane de dolari. Acest l-ar fi „propulsat” pe Beeple în top 3 cei mai valoroși artiști în viață.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

La licitație au participat colecționari din 11 țări, iar în ultimele momente ale ei, 22 de milioane de oameni au accesat site-ul grupului britanic.

Opera de artă este un NFT (Non-Fungible Token). Pe scurt, nu se poate replica, funcționează cam ca un certificat de autenticitate digital. NFT-urile reprezintă o serie de identificatori electronici care confirmă unicitatea unei lucrări digitale, stocând datele pe blockchain, tehnologia din spatele criptomonedelor.

Un alt moment important din cadrul licitației a fost faptul că grupul britanic a permis plata în criptomonede, deși nu este clar cum a plătit câștigătorul, care a rămas anonim.

„În ultimii 20 de ani, artiştii au folosit hardware-uri şi software-uri pentru a crea şi distribui opere de artă pe internet, însă nu a existat un mod concret de a le deţine şi de a le colecţiona. Dar situaţia s-a schimbat cu NFT-urile. Cred că suntem martorii începutului noului capitol al istoriei artei”, a spus Beeple.