• Un portret al matematicianului englez Alan Turing a devenit prima operă de artă realizată de un robot umanoid vândută la licitaţie.
  • Pictura a fost adjudecată joi la New York pentru suma de 1,08 milioane de dolari americani.
  • Ai-Da a fost construit în 2019 de Aidan Meller în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford şi compania de robotică, Engineered Arts.

Portretul de 2,2 metri, intitulat A.I. God, a fost creat de Ai-Da, primul robot artist ultra-realist din lume. Acesta a depăşit aşteptările iniţiale de vânzare, între 120.000 şi 180.000 de dolari, atunci când a fost scos la licitaţie la Sotheby’s, care a confirmat că au fost depuse 27 de oferte pentru lucrare.

„Preţul de vânzare record de astăzi pentru prima operă de artă a unui artist robot umanoid scoasă la licitaţie marchează un moment din istoria artei moderne şi contemporane şi reflectă intersecţia tot mai mare dintre tehnologia AI şi piaţa globală de artă”, a declarat casa de licitaţii.

Ai-Da, care foloseşte inteligenţa artificială pentru a vorbi, a spus: „Valoarea cheie a muncii mele este capacitatea sa de a servi drept catalizator pentru dialogul despre tehnologiile emergente”.

Recomandări

APUNE ERA TIKTOK?
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
OLD MUSIC IS BACK
MOMENTELE ANULUI ÎN ATP
BEYONCE FACE SHOW
CUM AU APĂRUT FELICITĂRILE?

Ai-Da a adăugat că „portretul pionierului Alan Turing invită telespectatorii să reflecte asupra naturii inteligenţei artificiale şi a computerului, asemănătoare cu a lui Dumnezeu, luând în considerare implicaţiile etice şi societale ale acestor progrese”.

Turing, un matematician şi un informatician celebru, care a jucat un rol crucial în lupta împotriva Germaniei naziste, lucrând ca un spargător de coduri, şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea AI în anii 1950.

Ai-Da a fost construit în 2019 de Aidan Meller în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Oxford şi compania de robotică, Engineered Arts. Robotul foloseşte camere pentru a capta informaţii grafice pe care algoritmii le folosesc apoi pentru a realiza imagini. Apoi, desenele digitale sunt transpuse pe hârtie cu pensule de vopsea controlate de cele două braţe bionice ale robotului.

Din punct de vedere fizic, robotul a fost construit să semene cu o femeie albă, cu ochi căprui şi o tunsoare destul de scurtă. Numele său este destinat să o onoreze pe Ada Lovelace, o matematiciană engleză din secolul al XIX-lea.

Citește și