• Germania a ordonat companiei Facebook Inc. să înceteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp din Germania.
  • Directorul autorității de siguranță a datelor din Hamburg a emis o interdicție de urgență de 3 luni care interzice Facebook să continue colectarea datelor.
  • Caspar: „Ordinul vizează securizarea drepturilor și libertăților a milioane de utilizatori care au acceptat termenii la nivelul întregii Germanii”.

Germania a ordonat companiei Facebook Inc. să sisteze activitățile de colectare a datelor utilizatorilor WhatsApp, după ce o autoritate de reglementare din această țară a decis că tentativele sale de a încerca să forțeze userii să accepte noile reguli de confidențialitate sunt ilegale, potrivit Bloomberg.

O interdicție de urgență de 3 luni care interzice Facebook să continue colectarea datelora fost emisă de Johannes Caspar, directorul autorității de siguranță a datelor din Hamburg. Oficialul a mai solicitat unei comisii de autorități de reglementare din Uniunea Europeană să emită o decizie la nivelul celor 27 de state membre.

„Ordinul vizează securizarea drepturilor și libertăților a milioane de utilizatori care au acceptat termenii la nivelul întregii Germanii. „Trebuie să prevenim daunele și dezavantajele legate de o asemenea procedură de tip black-box (n. trad. – cutie neagră)”, a declarat Johannes Caspar într-un comunicat remis joi.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Cum profită Facebook de pe urma utlizatorilor

Sursa citată notează ca această decizie va da o lovitură puternică modelului de afaceri al Facebook și al strategiei sale de publicitate.

Mai mult, această decizie vine după una similară luată de biroul antitrust al Germaniei care a atacat practica rețelei sociale de a colecta date despre activitatea din online a utilizatorilor săi și legarea acestora de profilurile lor de Facebook.

Informațiile astfel obținute reprezintă un câștig real pentru Facebook, întrucât permit personalizarea reclamelor în funcție de căutările utilizatorilor.

Replica WhatsApp nu a întârziat să apară, afirmând că că acțiunea lui Caspar este „eronată” și a anunțat că ordinul nu va împiedica implementarea noilor politici. WhatsApp a indicat vineri pe site-ul său că nu va întrerupe în mod direct accesul utilizatorilor care refuză noii termeni, ci le va trimite în continuare memento-uri.