- A fost realizată prima teleportare la mare distanță de către oamenii de știință din Statele Unite
- Au fost teleportați biți cuantici pe o distanță de 43 de kilometri
- Teleportarea cuantică este sensibilă la interferențele de mediu
Oamenii de știință au putut demonstra că teleportarea cuantică la distanțe mari este posibilă, transmite Daily Mail. Aceștia au reușit să transporte o cantitate de informație cuantică, numită biți cuantici, formați din fotoni, pe o distanță de 43 de kilometri.
Biții au fost transportați mai rapid decât viteza luminii, punând astfel baza pentru o posibilă rețea de internet cuantică, care ar putea revoluționa într-o zi domeniul IT.
Sistemele de comunicare cuantice sunt mai rapide și mai sigure decât cele folosite acum. Dezvoltarea unor rețele cuantice se bazează momentan pe teorii care ar putea răsturna modul cum înțelegem computerele astăzi.
Cercetătorii de la Fermilab al Departamentului pentru Energie din SUA, Universitatea Calgary, împreună cu NASA au realizat o teleportare cuantică, complet diferită de teleportarea din percepția generală. Acest proces implică transferul de stări cuantice dintr-un loc în altul. Practic, 2 particule aflate în locuri diferite sunt conectate de o forță invizibilă.
Acest tip de teleportare este sensibil la interferențele mediului care pot întrerupe transferul sau pot influența fidelitatea informațiilor trimise. Fidelitatea biților primiți în experiment a fost de 90%.
Tehnologia va rămâne una de laborator, nefiind încă disponibilă o infrastructură potrivită pentru a putea fi pusă în funcțiune sau un cadru legal care să reglementeze.