• Acum exact 49 de ani, Intel lansa primul cip de computer, Intel 4004
  • Cipul Intel înlocuia vechile procesoare, de dimensiunile unei camere
  • Era începutul unei noi ere în lumea computerelor

NASA l-a refuzat pentru că tehnologia era prea nouă la acea vreme. În prezent, Intel valorează 256 de miliarde de dolari.

Într-o zi de 15 noiembrie, ca cea de azi, dar în anul 1971, compania americană pornea revoluția pe piața procesoarelor. Transforma ceva de dimensiunea unei camere într-o așchie de siliciu cât unghia. Și lansa Intel 4004, strămoșul procesoarelor de astăzi.

„Când privești un asemenea device la microscop, ceea ce vezi poate fi comparat cu celulele creierului, vezi celulele de memorie, sunt 64.000 pe acest mic cip de siliciu”, Tony Jurvetson, inginer.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Utilitatea noului microprocesor a devenit evidentă imediat. O legendă urbană spune că sonda Pioneer 10, prima navă care a părăsit sistemul solar, era echipată cu Intel 4004. Adevărul e că NASA doar a evaluat procesorul și a decis să nu-l folosească pentru că era o tehnologie mult prea nouă.

„Sunt în jucăriile pentru copii, în mașini de spălat vase, în cuptoare, în calculatoare, în computere, în telefoane, sunt peste tot pentru că sunt folositoare, fac lucruri”, Marc Porat, economist.

Evoluția Intel de atunci și până în prezent este impresionantă, are 16 % dintr-o piață foarte aglomerată și competitivă. Și chiar dacă AMD sau nVidia îi suflă în ceafă în ultima perioadă, compania americană are meritul de a fi lansat primul microprocesor din lume.