• Purificarea aerului din lift durează 5 minute
  • Liftul a fost făcut de mai mulți ingineri români din Brașov

Pandemia vine şi cu idei inovative. Primul lift anticovid cu sistem modular de purificare a aerului a fost creat de o mână de ingineri români de la Elmas, din Braşov.

În 6 luni a fost făcut prototipul perfect funcțional după complexe teste făcute de cercetătorii din cadrul companiei. 5 minute durează pufiricarea aerului din cabina, 2.8 metri cubi de aer. Un astfel de sistem costă 1,5 la sută din valoarea elevatorului.Ne mândrim cu așa invenție românească, dar recunoaștem și lipsurile de pe piață din țară. Oamenii aceștia au fost nevoiți să comande până la cea mai pică piuliță din Europa și au avut întârzieri la livrare. Genial era să găsească materia primă în țară…

Cei de la Elmas au spus că și în America sau China cercetătorii de acolo au găsit și ei diverse soluții când vine vorba de ascensoare anticovid, dar cu ce se diferențiază românii noștri sunt aceste sisteme amplasate în exteriorul liftului. Aici beneficiul este că ascensorul poate fi utilizat nonstop, fără pauză pentru dezinfectare. Acele lămpi UV nu au niciun contact cu oamenii așa nu există risc că provoace arsuri la ochi sau piele. Iar sistemul de purificare a aerului poate fi atașat la orice lift nou sau vechi, e un sistem modular.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
sursa foto: elmas.ro

Pentru acest prototip, munca a fost de durată și au fost implicați oameni din mai toate departamentele din firmă. De la cercetare și dezoltare la proiectare execuție și marketing. E o mândrie să apari cu un produs inovativ. Mai cu seama că el poate fi folosit și după ce scăpăm de pandemie. Purifică aerul de viruși, bacterii și fungi.

Ciprian Dascălu, inginer ELMAS: „Ideea a venit spontan, mai bine zis forţată de împrejurările din luna martie, deci apariţia şi declararea pandemiei. Produsul se conformează la nivelul de iluminare din spectrul ultraviolet UVC pentru a neutraliza virusul SARS COV 2. Se neutralizează ADN-ul virusului, el rămâne practic, dar rămân bucăţele din el, nu mai este infecţios.
Aerul din interiorul cabinei este aspirat, dezinfectat şi revine în cabină în partea de jos a ascensorului. Sistemul merge continuu, nu trebuie să aştepți, persoanele pot urca în lift, pot circula cu el fără să simtă că este altceva decât până acum.”