Primul zbor al elicopterului Ingenuity pe planeta Marte ar putea avea loc luni

Ingenuity Sursa foto: Profimedia
  • Data iniţială a zborului, 11 aprilie, s-a modificat după ce inginerii au descoperit o problemă tehnică
  • Ingenuity ar trebui să se ridice în jur de trei metri în aer, să plutească, iar apoi să se coboare în siguranţă înapoi la sol
  • Dacă va avea succes, elicopterul ar putea zbura de încă patru ori în următoarele săptămâni

Elicopterul Ingenuity de pe Marte se pregăteşte de zborul istoric, care ar putea avea loc luni dimineaţă.

Este primul zbor monitorizat şi controlat pe o altă planetă, a anunţat NASA. Asta după ce data iniţială a zborului, 11 aprilie, s-a modificat pe măsură ce inginerii au descoperit o problemă a secvenţei de comandă. 

O mică echipă de experţi în elicoptere NASA a asistat Laboratorul de Propulsie cu Jet la verificarea faptului că Ingenuity ar putea zbura în atmosfera foarte subţire de pe Marte. Şi au contribuit, de asemenea, la analiza designului elicopterului”, a spus Lori Gaze, directorul NASA.

Pentru primul său zbor, Ingenuity ar trebui să se ridice în jur de trei metri în aer, să plutească, iar apoi să se coboare în siguranţă înapoi la sol. Dacă va avea succes, elicopterul ar putea zbura de încă patru ori în următoarele săptămâni.

Totul este la locul lui şi ea este gata să ajungă la suprafaţa planetei Marte”, a explicat Farah Alibay, inginer la NASA.

Și fratele său mai mare, Roverul Perseverance, va oferi suport în timpul operaţiunii de zbor. Va colecta datede mediu şi va găzdui staţia de bază care permite elicopterului să comunice cu controlorii misiunii de pe Pământ