• Programatorii vor să interzică în limbajul informatic anumite expresii considerate rasiste.
  • Expresii precum “master” şi “slave” se află vizorul multor programatori care doresc să le vadă dispărute din limbajele de programare.
  • Schimbarea, în aparenţă minoră, divizează profund sectorul informatic.

Pe măsură ce protestele şi revoltele se succed în Statele Unite pentru a combate discriminarea rasială, mişcarea „Black Lives Matter” a stârnit polemici în comunitatea IT.

Programatorii se consultă asupra scoaterii din limbajele de programare a expresiilor considerate problematice, precum „whitelist” (lista albă), „blacklist” (lista neagră), dar mai ales „master” (stăpân) şi „slave” (sclav).

„Este evident că unii oameni sunt răniţi de aceşti termeni şi că utilizarea lor trezeşte în ei un sentiment de nelinişte, nu din motive tehnice, ci din cauza contextului istoric şi social. Aceste argumente sunt suficiente pentru a le face să dispară.”, a considerat recent Google.

Recomandări

HALEY VOTES FOR TRUMP
„PREGĂTIȚI-VĂ!”
NETANYAHU: VOM ELIMINA HAMAS
DOR DE DUCĂ
BRITANICII SE PREGĂTESC DE ALEGERI
PUTIN EXTINDE RĂZBOIUL HIBRID

Programatorii sunt divizaţi, pentru că nu se gândesc la conotaţiile rasiale ale termenilor atunci când utilizează expresiile în limbajul comun de codare. Expresiile interzise nu au găsit pâna acum termeni înlocuitori cu care toată lumea să fie de acord. 

IETF (Internet Engineering Task Force), consorţiul internaţional care discută şi publică standardele informatice, face o serie de sugestii, inclusiv „blocklist” şi „allowlist”, sau chiar „primar-secundar”, pentru combinaţia „master-slave”.