Racheta chineză care va cădea necontrolat pe Pământ nu va fi distrusă de Pentagon. Zonele în care s-ar putea prăbuși

Racheta Long March 5B a fost lansată de China la finalul lunii aprilie. Racheta Long March 5B a fost lansată de China la finalul lunii aprilie. Foto: YouTube/Space Videos

„Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, căderea este prevăzută pentru 8 sau 9 mai. În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta. Sperăm că va cădea undeva unde nu va face rău nimănui, în ocean”, a declarat șeful Pentagonului, într-o conferinţă de presă.

China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale (CSS), cu ajutorul unei rachete Long March 5B.

După separarea de modulul spaţial, racheta a început să orbiteze planeta într-o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, făcând imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă sau despre locul în care va cădea.

Este posibil ca racheta să se descompună la intrarea în atmosferă. Dacă rămâne întreagă, planeta fiind acoperită de oceane în proporţie de 70%, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în apă, dar nu este sigur.

Lloyd Austin a sugerat că lansarea rachetei chineze nu a fost planificată suficient de atent.

„Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operează în spaţiu, există – sau ar trebui să existe – obligaţia de a o face într-un mod sigur şi atent şi de a ţine cont de toate aceste aspecte la planificarea operaţiunilor”, a spus Austin.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale. În aprilie 2018, laboratorul spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul a scăpat de sub control.