• Cercetătorii au reuşit să măsoare pentru prima dată radiaţia pe suprafaţa Lunii
  • Radiaţia cosmică este de 200 de ori mai puternică pe Lună ca pe Pământ
  • Cifrele vor ajuta la proiectarea viitoarelor costume şi habitate lunare

Pentru prima dată în istorie, cercetătorii au putut măsura radiaţia la suprafaţa Lunii. Un parametru foarte important dacă ţii cont că în 2024, NASA vrea să trimită astronauţi pe Lună.

Un dispozitiv de măsurare a fost ataşat sondei chineze Chang, care a aselenizat anul trecut pe partea întunecată a Lunii.

Concluzia nu e foarte încurajatoare, radiaţia este de 200 de ori mai intensă decât pe suprafaţa Pământului şi de 2,6 ori mai puternică decât pe Staţia Spaţială Internaţională.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

DR. IAN RICHARDSON, cercetător NASA: Îţi pătrund prin piele, îţi afectează ADN-ul şi cresc şansele să faci cancer sau boala de radiaţii.

În aceste condiţii izolarea viitoarelor habitate lunare este esenţială. Noile valori măsurate îi vor ajuta pe cercetători să îmbunătăţească protecţia oferită de costumele spaţiale care nu au fost gândite pentru expunere îndelungată la radiaţii. Dar studiul radiaţiilor nu e important doar prin prisma viitoarelor misiuni Lunare, după cum îţi spune Dr. Ruthan Lewis, Habitation Manager la NASA

DR. RUTHAN LEWIS, Habitation Manager NASA: Tehnica pe care o poţi folosi e să pui cât mai mult material între tine şi sursă. Când vorbim de protecţia împotriva radiaţiilor, factorul timp este foarte important. Cu cât înţelegem mai bine impactul şi durata radiaţiilor de pe Lună, cu atât putem extrapola la perioada pe care o vom petrece în spaţiu şi pe suprafaţa lui Marte.