- Având în vedere influența sa în sfera tehnologiei, remarcabila răsturnare de situație a lui Musk cu privire la Signal a devenit un element central în conversația actuală despre criptare.
- În ultimele săptămâni, Signal a fost criticat de Pavel Durov, directorul executiv al aplicației rivale Telegram, care a criticat capacitățile de criptare ale Signal.
- Musk a susținut Signal în 2021 pentru protecția confidențialității utilizatorilor săi.
Războaiele de criptare care se duc între aplicațiile de mesagerie Telegram și Signal au atras comentariile unui critic de marcă: Elon Musk. Musk, care anterior a susținut Signal pentru protecția confidențialității utilizatorilor, pare să-și fi schimbat acum tonul, amplificând criticile la adresa aplicației și a conducerii acesteia și spunând că există „vulnerabilități cunoscute” nespecificate în Signal care nu au fost abordate de conducerea companiei, scrie Business Insider.
Având în vedere influența sa în sfera tehnologiei, remarcabila răsturnare de situație a lui Musk cu privire la Signal a devenit un element central în conversația actuală despre criptare – și, potrivit unui expert în criptografie, îi împinge pe utilizatori către alternative mai puțin sigure.
O criză de nervi din cauza criptării
În ultimele săptămâni, Signal a fost criticat de Pavel Durov, directorul executiv al aplicației rivale Telegram, care a criticat capacitățile de criptare ale Signal într-o postare publică pe propria platformă, spunând că „guvernul SUA a cheltuit 3 milioane de dolari pentru a construi criptarea Signal” și acuzând Signal că este o alegere nesigură pentru mesageria privată.
„Un număr alarmant de persoane importante cu care am vorbit au remarcat că mesajele lor «private» de la Signal au fost exploatate împotriva lor în instanțele sau în mass-media din SUA”, a scris Durov.
În timp ce Durov nu a detaliat acuzațiile, fostul prezentator Fox News Tucker Carlson a afirmat anterior, într-un episod al emisiunii „Full Send Podcast”, fără dovezi, că NSA a pătruns în contul său Signal înainte de călătoria sa la Moscova pentru a-l intervieva pe președintele rus Vladimir Putin.
„Dar ori de câte ori cineva ridică îndoieli cu privire la criptarea lor, răspunsul tipic al Signal este «suntem open source, așa că oricine poate verifica dacă totul este în regulă»”, continuă postarea lui Durov. „Acesta, însă, este un truc”.
În special, mesageria pe Telegram nu este criptată de la un capăt la altul în mod implicit, așa cum este pe Signal. De asemenea, Signal și-a făcut criptografia open-source. Este considerat pe scară largă ca fiind un mod de comunicare remarcabil de sigur, în care Jeff Bezos și directorii Amazon au încredere pentru a face afaceri în mod privat.
În postarea sa, Durov a citat un articol scris de activistul conservator Christopher Rufo – cunoscut în parte pentru cruciada sa împotriva inițiativelor DEI – care o viza pe actuala președintă a consiliului de administrație al Fundației Signal, Katherine Maher.
Cum se integrează Musk
Musk a susținut Signal în 2021 pentru protecția confidențialității utilizatorilor săi, trimițând descărcările aplicației în creștere fulminantă după ce a îndemnat oamenii să „Folosească Signal” într-o postare pe Twitter. La vremea respectivă, i s-au alăturat alți susținători ai confidențialității de profil înalt, precum Edward Snowden, în susținerea aplicației.
Însă, în urma articolului lui Rufo, comentariile publice ale lui Musk despre aplicație s-au schimbat brusc.
Musk nu a dat detalii despre așa-zisele vulnerabilități, dar postarea sa a determinat un răspuns din partea lui Meredith Whittaker, președintele Signal, care a explicat mai detaliat codul open-source al aplicației și angajamentul companiei față de confidențialitatea utilizatorilor, spunând că dezvoltatorii aplicației „s-au gândit mult pentru a se asigura că structura și practicile noastre de dezvoltare permit oamenilor să valideze afirmațiile noastre, în loc să ne creadă doar pe cuvânt”.
„Folosim criptografia pentru a ține datele departe de mâinile tuturor, cu excepția celor cărora le sunt destinate (acest lucru include protejarea lor de noi)”, a scris Whittaker. „Protocolul Signal este standardul de aur din industrie dintr-un motiv anume – a fost martelat și atacat timp de peste un deceniu și continuă să reziste testului timpului.”
O „campanie de denigrare” a Signal
„Telegram a lansat o campanie destul de intensă pentru a defăima Signal ca fiind nesigură, cu ajutorul lui Elon Musk”, a scris Matthew Green, profesor de criptografie la Johns Hopkins, ca răspuns la comentariile care se derulează despre aplicații: „Scopul pare a fi acela de a-i determina pe activiști să treacă de la Signal criptat la Telegram, în mare parte necriptat”.
Ca răspuns la postarea lui Rufo, Musk a scris în mod criptic: „Există vulnerabilități cunoscute ale Signal care nu sunt abordate. Pare ciudat…”
„Dacă folosiți Telegram, noi, experții, nu putem nici măcar să garantăm confidențialitatea comunicațiilor dumneavoastră. De fapt, în acest moment, presupun că nu sunt, chiar și în modul Secret Chats”, a scris Green. „Ar trebui să faceți ce doriți cu aceste informații. Gândiți-vă la aspectele legate de confidențialitate. Gândiți-vă unde își operează Telegram serverele și în ce jurisdicții guvernamentale lucrează. Decideți dacă vă pasă de acest lucru. Doar nu trageți cu piciorul pentru că sunteți neinformați”.
Green, precum și Musk, Signal și reprezentanții Telegram, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii din partea Business Insider.
Citește și
- Vladimir Putin îl schimbă pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării. Andrei Belousov îi ia locul
- Primele probleme la cipul Neuralink: Ce s-a întâmplat în creierul primului om implantat, la doar o lună după ce a primit dispozitivul
- Pregătește China o „invazie” a roboților umanoizi? Un videoclip viral care a „îngrozit” internetul dezvăluie cât de avansați sunt chinezii în A.I. și în tehnologia robotică