• Rețelele teroriste folosesc social media pentru comunicare
  • Și platformele de jocuri online sunt folosite pentru racolare și propagandă
  • Teroriștii au învățat să manipuleze tehnologia pentru propriile scopuri

Știi și tu că atacurile teroriste sunt din ce în ce mai multe. Dar află și cum ,,vorbesc“ între ei teroriștii sau cum racolează noi adepți. Cele mai favorabile sunt platformele social media, ca YouTube, Facebook sau Twitter.

Al-Qaeda a fost prima organizație care a folosit la scară largă social media. Liderii grupării considerau că 90% din lupta lor însemnă comunicare. Și ISIS a folosit social media pentru difuzarea unor clipuri cu amenințări și chiar decapitări.

Statul Islamic avea în 2014 peste 46.000 de susținători pe Twitter. La modă sunt și platformele de jocuri online. Și dacă ai impresia că vezi doar niște mesaje sau fotografii nevinovate, mai gândește-te.

Alex Bălan, expert în cybersecurity îți explică unele metode folosite de teroriști pentru a ascunde mesajele reale.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Alex Bălan, expert în cybersecurity: „Își ascund mesajele în mesaje benigne. Deci eu scriu pe un forum «cum aș putea eu să-mi resetez laptopul meu care nu mai funcționează?», dar de fapt asta înseamnă «ne vedem mâine la ora 4 la moschee». Mesaje encodate se numesc și sunt mai multe metode de encodare, de la chestii evidente de genul un cuvânt înseamnă de fapt alt cuvânt, până la o tehnologie numită steganografie, foarte cool, în care se bagă date, fișiere, mesaje, în poze sau clipuri audio. Și pur și simplu pattern de pixeli din poze, deci dacă facem un freeze frame din poza asta, în cerul albastru din spatele tău pot fi refolosiți cel puțin 60% din pixeli și pixelii ăia sunt puși într-o anumită ordine, care pot să fie encodați și decodați în mesaj.“