• Un nou studiu arată că modelele încă se chinuie să surprindă subtilitățile și nuanțele complexe ale gândirii umane.
  • Rezultatele au arătat că A.I.-ul și oamenii au performat aproape perfect în sarcinile de credință falsă.
  • Testele, care se numesc faux pas au arătat că GPT-4 nu a reușit să se ridice la nivelul performanței umane.

Inteligența Artificială a făcut progrese remarcabile în înțelegerea minții umane, ajungând să rivalizeze cu oamenii în această privință. Cu toate astea, un nou studiu arată că modelele încă se chinuie să surprindă subtilitățile și nuanțele complexe ale gândirii umane.

Într-un studiu publicat în Nature Human Behavior, cercetătorii au comparat capacitățile mentale ale modelelor de limbaj LLM cu cele ale oamenilor. Studiul a avut ca scop evaluarea teoriei minții, o abilitate esențială pentru interacțiunile sociale și de comunicare, atât în cazul oamenilor, cât și al modelelor A.I. Modelele testate au inclus OpenAI GPT-3.5 și GPT-4 și au acoperit diverse sarcini, de la înțelegerea ironiei, până la sarcini de sugerare. Rezultatele au arătat că A.I.-ul și oamenii au performat aproape perfect în sarcinile de credință falsă, deși modelele ar fi putut folosi cunoștințe noi și simple pentru a ajunge la răspunsuri corecte. În ceea ce privește înțelegerea ironiei, GPT-4 a depășit omul, în timp ce GPT-3.5 a avut performanțe sub nivelul uman.

Testele, care se numesc faux pas au arătat că GPT-4 nu a reușit să se ridice la nivelul performanței umane. Aceste teste necesită înțelegerea comentariilor neintenționat ofensatoare, implicând mai multe stări mentale simultan. Modelele GPT au fost sensibile la mici modificări în formularea sarcinilor, iar oamenii au avut și ei dificultăți similare. În sarcinile de sugestie, GPT-4 a avut rezultate mai bune, în timp ce GPT-3.5 a avut performanțe similare. Studiul subliniază că, deși modelele A.I. pot efectua anumite sarcini de mentalizare aproape la nivel uman, ele întâmpină dificultăți în înțelegerea completă a minții umane.

Recomandări

NZEB EXPO ÎȚI ARATĂ CASA 3D
5,5MIL TURIȘTI PUN ÎN PERICOL SANTORINI
APPLE PRIMEȘTE SANCȚIUNI DE LA COMISIA EUROPEANĂ
G7 VREA ARMISTIȚIU GLOBAL ÎN TIMPUL JO 2024
SPANIA INVINGE CROAȚIA LA EURO 2024
ALEGERILE DE LA S1 NU SE REIAU

Citește și