Robotul care poate plana și se poate roti, exact ca o pasăre. Ce plănuiesc cercetătorii pentru el

Robotul care poate plana și se poate roti, exact ca o pasăre. Ce plănuiesc cercetătorii pentru el Sursa Foto: Chin et al. Sol Robot. 5 / Eureka
  • O echipă internațională de cercetători a proiectat un ornitopter robotizat, la fel de agil ca o pasăre.
  • Acesta poate plana fără să tremure, se poate roti și poate zbura fără să-și piardă stabilitatea.
  • Cercetătorii vor să-l folosească în viitor în procesul de polenizare a plantelor.

Inginerii au proiectat un robot care poate să dea din aripi. Acesta se comportă exact ca o pasăre sau ca o insectă: se mișcă agil în aer, poate pluti cu ușurință și se poate chiar scufunda, relatează CNN.

De-a lungul timpului, secole întregi, oamenii au încercat să perfecționeze zborul. În urmă cu peste 500 de ani, Leonardo da Vinci a schițat primele planuri pentru ornitopter, o aeronavă care ar fi permis oamenilor să zboare precum păsările.

O echipă internațională de cercetători a construit un ornitopter robotizat, cu o greutate foarte mică. Specialiștii i-au proiectat niște aripi încrucișate care îi permit robotului să facă mișcări acrobatice, fără ca acesta să tremure sau să se clatine.

Ornitopterul robot consumă cu 40% mai puțină energie decât o face echivalentul său propulsat de elice.

Cercetătorul Lau Gih-Keong, profesor de inginerie mecanică, asociat al Universității de Stat din Taiwan, a declarat că „În viitor, acest dispozitiv ar putea fi folosit în procesul de polenizare a plantelor”.