• Insectele și caracteristicile acestora i-au inspirat pe roboticieni
  • Noii roboți, supranumiți „triboți”, vor fi utilizați în operațiuni în care oamenii pot întâmpina dificultăți
  • Încă se lucrează la conceperea unor astfel de roboți

Creatorii acestor „triboți” s-au inspirat din strategiile locomotorii ale furnicilor, relatează CNN. Mai nou, un sector larg al roboticii se concentrează pe crearea unor roboți mici și eficienți, în locul roboților giganți sau cel puțin de mărimea unui om.

Nu doar mărimea insectelor i-a influențat pe roboticieni în construirea unor roboți revoluționari, ci și caracteristicile fizice ale acestora.

Zeynep Temel, robotician și profesor universitar în robotică: Noii roboți sunt eficienți și siguri. Vor fi folosiți în livrarea medicamentelor, operațiile simple fără incizii și chiar în operațiuni de căutare și salvare, în locuri periculoase precum câmpurile minate sau zonele afectate de cutremur sau avalanșe.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Insectele, niște vietăți mici, însă foarte eficiente, sunt o inspirație pentru roboticieni pentru că pot sări de 100 ori greutatea lor, se pot cățăra pe obstacole verticale (sau chiar cu susul în jos), pot înota și zbura repede- mai exact, toate caracteristicile și mișcările pe care roboticienii încearcă să le includă în roboții mari.

Una dintre cele mai mari provocări pentru roboții de toate mărimile este să rămână în poziție verticală pe suprafețe complexe. Roboții sunt stabili pe suprafețe netede, însă pe teren natural întâmpină dificultăți, a afirmat Kathryn Daltorio, asistent universitar.

Insectele au 6 picioare, sau două seturi de trepiede, robotic vorbind- ceea ce este un mare plus pentru stabilitate.

Materialele folosite în construirea acestor roboți sunt o altă provocare pentru roboticieni, întrucât nu pot reproduce exact toate caracteristicile insectelor. Robotica presupune o muncă de echipă în specializarea materialelor, bateriilor și tehnologiilor solare pentru construirea roboților autonomi.

,,Chiar și o insectă mică are reacții rapide și poate răspunde la mulți stimuli. Insectele au acest reflex de adaptare pe care nu-l putem transmite la un robot”, a afirmat Daltorio, un profesionist în robotică.