- DSP Arad folosește inteligența artificială pentru anchetele epidemiologice
- Robotul Florina poate să facă 2.000 de anchete în 15 minute
- Pentru că nu există legislație, România nu poate folosi acest robot la scară largă
Digitalizarea instituțiilor se lasă așteptată. Declarativ, toți liderii politici și administrativi și-o doresc. În practică, însă, lucrurile se mișcă greu. Drept dovadă, șeful DSP Arad a avut, în urmă cu 4 luni, ideea de a simplifica anchetele epidemiologice: să înlocuiască armata de oameni, cu un robot.
Și de la începutul anului, robotul Florina a făcut mii de anchete epidemiologice. Ești curios cum funcționează? Îți explică Leo Mart, creatorul robotului.
Advertisment
„Conectat la o centrală telefonică poate efectua în mod automat, apeluri către pacienții găsiți pozitiv cu COVID. Tot procesul este unul automat, astfel încât lista cu pacienți este încărcată într-un format excel în cadrul platformei și acolo se preiau automat datele fiecărui pacient“, explică Leo Mart, CEO firmă de IT.
Eficiența este de 70-80%. Unii pacienți, de regulă vârstnici, refuză să vorbească cu un robot. Dar și așa e bine, spune șeful DSP Arad. La început avea nevoie de 30 de angajați să facă anchete epidemiologice. De când îl ajută robotul Florina, mai folosește doar 6.
Așa că a propus Ministerului Sănătății să creeze un cadru legal, pentru ca roboțelul Florina să fie utilizat la scară largă. Dar, fără niciun rezultat.
„Nu are un compartiment de digitalizare. Practic nu ai cu cine să vorbești acolo. Nu cred că cineva poate să ia o decizie, pentru că digitalizarea e un proces foarte complex, dar nu am văzut un început de dorință să se meargă mai departe pe o soluție concretă“, spune Horea Timiș, director DSP Arad.
Recomandări
Partenerii noștri