• România e pe locul 49 din 132 în topul mondial al inovației 2022.
  • Bulgaria, Ungaria și Grecia depășec România la inovație.
  • Topul a analizat sofisticarea economiei, infrastructură și tehnologie.

România scoate apă din piatră seacă. Avem investițiile cele mai mici din Uniunea Europeană la capitolul cercetare și dezvoltare, dar, în mod surprinzător, rezultatele nu sunt așa rele.

Pe harta globală a inovației, suntem pe locul 49 din 132 de țări. Am depășit Chile și Arabia Saudită, dar înaintea noastră sunt mai toate țările din regiune. Bulgaria e pe 35, iar Ungaria e pe 34. Clasamentul a luat în calcul 81 de indicatori din şapte mari categorii, printre care sofisticarea economiei, infrastructură, creativitate şi branding.

Clasamentul e condus de Elveția, ale cărei reguli de proprietate intelectuală sunt considerate de clasă mondială. Estonia, o țară cu doar 1,3 milioane de locuitori, este pe locul 18, peste Norvegia, Noua Zeelandă sau Belgia.

Recomandări

X PERCEPE O NOUĂ TAXĂ
FACEM ECONOMIE LA ELECTRICITATE
MEGHAN ÎȘI LANSEAZĂ NOUL BRAND
MOMENTUL ATACULUI
TAYLOR SWIFT AR PUTEA DEVENI ȘI ACTRIȚĂ
ESA CREEAZĂ O ECLIPSĂ ARTIFICIALĂ

Statul baltic a devenit cea mai avansată societate digitală a planetei după ce guvernul a alocat sume imense pentru programe și scheme de dezvoltare a antreprenorilor și companiilor start-up. Spre comparație, România are cele mai mici alocări din UE pentru sectorul cercetare și dezvoltare. Lucrurile ar putea să se schimbe pe viitor. Noile legi ale educației prevăd un Program Național de sprijinire a învățării științelor exacte, a ingineriei și matematicii.