- UE a selectat 7 consorții care vor construi fabrici de A.I. în țări occidentale.
- România va face parte dintr-un consorțiu condus de Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS).
- Țelul proiectului este de a impune Europa ca lider global în cercetarea și aplicare A.I.
Avantajul Uniunii Europene este forța pe care o pot da țările membre care cooperează într-un anumit domeniu. Blocul comunitar va folosi această forță pentru a se impune pe plan internațional ca lider în Inteligența Artificială. Acest lucru va mai dura, dar planuri deja există.
Advertisment
Care sunt aceste planuri despre A.I.?
Nu este vorba despre fabrici de Inteligență Artificială, pentru că nu se fabrică, ci este un termen generic pentru niște hub-uri care au nevoie de o putere de calcul foarte mare, un volum de date foarte mare. Toate acestea costă foarte mult și aceste IMM-uri nu își pot permite aceste capacități de prelucrare. Șapte stații din Uniunea Europeană vor construi asemenea fabrici de Inteligență Artificială.
România va participa la acest proiect?
România se va alătura Spaniei, deci printre aceste șapte țări se numără și Spania. Și România va adera prin Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Informatică. Bineînțeles, toate acestea necesită investiții foarte mari la nivel european. Uniunea Europeană va investi 1,5 miliarde de euro. România, la rândul ei, va contribui cu 1 milion de euro.
Recomandări
Citește și
- Franța duce lupte grele în negocierile pentru formarea unui nou Guvern. Ce șanse are François Bayrou
- Unde faci Revelionul? Airbnb îți pune interdicție la închirierea locațiilor
- Guvernul Scholz s-a prăbușit. Ce urmează în criza politică din Germania
Partenerii noștri