• Românii se gândesc mai des la mediul înconjurător înainte să achiziționeze o mașină.
  • Criza climatică reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă planeta.
  • Schimbările climatice sunt o amenințare existențială pentru Europa.
  • Europa trebuie să-şi diversifice sursele de energie.

Românii se gândesc mai des la mediul înconjurător înainte să achiziționeze o mașină, preferând să conducă mașini hibrid sau electrice în loc de cele pe benzină sau motorină. Criza climatică, împreună cu pierderea biodiversității, reprezintă cea mai mare provocare cu care se confruntă planeta. Schimbările climatice și degradarea mediului sunt o amenințare existențială pentru Europa și pentru întreaga lume.

Rusia este principalul furnizor al UE de gaze naturale și combustibili fosili. Pe fondul conflictului dintre Ucraina și Rusia „Europa trebuie să-şi diversifice sursele de energie, pentru a elimina dependenţa de Rusia” declară Jens Stoltenberg, secretar general al NATO.

Conform unui studiu BEI, românii spun că se gândesc la mediu și preferă să conducă mașini hibrid sau electrice în loc de cele pe benzină sau motorină.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În total, 81% dintre români spun că următoarea mașină pe care și-o vor cumpăra va fi electrică sau hibrid. Mai exact, 45% înclină spre vehiculele hibrid, iar 36% către cele electrice, în timp ce doar 19% spun că vor cumpăra alte mașini, pe benzină sau motorină.

Ponderea respondenților care ar prefera mașini electrice în detrimentul celor convenționale este mai mare la categoria de vârstă de peste 65 de ani față de categoria 15-29 de ani. Acest lucru ne arată că tinerii nu sunt încă atât de conștienți pe cât ar trebui legat de impactul automobilelor asupra mediului.

Pactul verde european

Pactul verde european va transforma UE într-o economie modernă, competitivă și eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în care:

  • să ajungem, până în 2050, la zero emisii nete de gaze cu efect de seră
  • creșterea economică să fie disociată de utilizarea resurselor
  • nicio persoană și niciun loc să nu fie lăsat în urmă

Romania a ratificat in 2017 Acordul de la Paris (2015) privind schimbările climatice prin care s-a convenit menținerea creșterii temperaturii medii la nivel mondial mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale și continuarea eforturilor de a o limita la 1,5°C.

Urmând exemplul vestului Europei, România a înregistrat un progres, însă există încă probleme reale, de la defrișări ilegale la poluarea aerului, de la managementul deșeurilor la calitatea apei.

O măsură a consumatorul român pentru o viață mai sustenabilă este să opteze pentru o mașină electrică.

Mașinile hibrid și electrice

Conform unui studiu BEI, românii spun că se gândesc la mediu și preferă să conducă mașini hibrid sau electrice în loc de cele pe benzină sau motorină. Așadar, avem parte de o tranziție ușoară, dar sigură spre automobilele mai prietenoase cu mediul.

Specialiștii estimează că prețul mașinilor electrice o să scadă față de cele care folosesc carburanți convenționali. Vânzările de mașini electrice sunt stimulate și de autoritățile statelor europene, care oferă subvenții în momentul achiziționării.