• Sancțiunea aplicată de TikTok pentru că nu a eliminat conținutul LGBTQ este doar cea mai recentă sancțiune aplicată de Rusia asupra platformelor tehnologice.
  • De asemenea, Twitch a fost amendată pentru încălcarea legii rusești privind ,,știrile false„.
  • Niciuna dintre cele două companii nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Rusia a amendat marţi TikTok pentru că nu a şters conţinut ce încalcă legile ruse privind ,,propaganda LGBT” şi serviciul de streaming Twitch pentru găzduirea unui interviu video cu o personalitate politică ucraineană despre care Moscova a spus că conţinea informaţii ,,fake„, potrivit presei internaționale.

Niciuna dintre companii nu a răspuns imediat unei cereri Reuters de comentariu. Interfax a relatat că un reprezentant TikTok în sala de judecată a insistat ca procedura să fie încheiată, fără a oferi detalii suplimentare.

Amenzile marchează cel mai recent pas în lunga dispută a Moscovei cu Big Tech, cu penalităţi pentru conţinut, cereri legate de stocarea datelor şi unele interdicţii absolute.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

TikTok, deţinut de compania IT ByteDance din Beijing, a fost amendat cu 3 milioane de ruble (51.000 de dolari) de către Curtea districtului Taganski din Moscova.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, cazul împotriva TikTok s-a bazat pe acuzaţii conform cărora compania ,,promova valori non-tradiţionale, LGBT, feminism şi o reprezentare distorsionată a valorilor sexuale tradiţionale” pe platforma sa.

Twitch, deţinut de Amazon, a fost amendat cu 4 milioane de ruble (68.000 de dolari), a declarat instanţa. Potrivit agenţiilor de presă, cazul se referă la găzduirea de către Twitch a unui interviu cu Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Twitch a fost amendat cu 3 milioane de ruble la începutul acestui an pentru găzduirea unui alt interviu cu Arestovici.

Rusia a adoptat o lege la începutul lunii martie, la scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, care interzice ,,discreditarea” forţelor armate, cu o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare. Firmele străine de tehnologie au fost avertizate în legătură cu încălcarea acestei legi.

TASS a relatat marţi că Twitch riscă două noi amenzi de până la 8 milioane de ruble pentru că nu a şters ceea ce Rusia consideră ca informaţii nesigure despre cursul ,,operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

Rusia ia în considerare să-şi extindă legea existentă privind ,,propaganda gay” , adoptată în 2013 şi care interzice oricărei persoane sau entităţi să promoveze relaţiile homosexuale în rândul copiilor. Parlamentarii au susţinut că legea ar trebui extinsă pentru a include şi adulţii, iar amenzile pentru expunerea minorilor la ,,propaganda LGBT” să fie mărite.

Autorităţile ruse spun că apără moralitatea în faţa a ceea ce ele susţin că sunt promovarea valorilor liberale non-ruse de către Occident, dar activiştii pentru drepturile omului afirmă că legea a fost aplicată pe scară largă pentru a intimida comunitatea LGBT din Rusia, potrivit Reuters.

Separat, Fundaţia Wikimedia, care găzduieşte enciclopedia online Wikipedia, riscă de asemenea o amendă de 4 milioane de ruble pentru că nu a şters ,,fake-uri” despre armata rusă, a relatat agenţia RIA.