• Rusia lansează o nouă aplicație, Yappy, care să rivalizeze cu TikTok
  • Noua aplicație poate fi descărcată pe telefoanele cu sisteme de operare iOS și Android
  • Serviciul are o serie de funcții similare cu TikTok

Principalul conglomerat media din Rusia a lansat un serviciu intern cu care să rivalizeze cu populara aplicație TikTok, în contextul campaniei rusești prin care se dorește reducerea influenței site-urilor străine și a tehnologiilor avansate, potrivit The Moscow Times.

Gazprom Media, o filială a gigantului de stat Gazprom, a lansat, luni, serviciul numit „Yappy”. În prezent, acesta poate fi descărcat pe telefoanele cu sisteme de operare iOS și Android.

Yappy a fost dezvoltat cu sprijinul fundației Innopraktika, o organizație condusă de Katerina Tikhonova, una dintre presupusele fiice ale președintelui Vladimir Putin, potrivit ziarului Kommersant.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CE MĂNÂNC AZI? PRIMĂVARA DESCHIDE SEZONUL VERDEȚURILOR
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT
DAVID PECKER ÎȘI REIA ACUZAȚIILE ÎMPOTRIVA LUI TRUMP

Aplicația a început testarea beta în septembrie, iar 300 de bloggeri au avut acces anticipat la ea înainte de lansarea de luni. Serviciul are o serie de funcții similare cu TikTok și se bazează pe distribuirea videoclipurilor scurte de până la 60 de secunde.

Rusia și-a anunțat intenția de a crea o alternativă la TikTok până la sfârșitul lui 2020. Aplicația chineză a fost criticată, împreună cu giganții americani din domeniul tehnologiei, pentru că a refuzat să elimine postările despre care guvernul rus a spus că incită copii la participarea la proteste de stradă nesancționate, care au avut loc pentru susținerea lui Alexei Navalnîi.

De atunci, Rusia a numit TikTok ca fiind una dintre cele 13 rețele sociale internaționale care vor trebui să-și deschidă un birou pe teritoriu rusesc până la sfârșitul anului. Criticii spun că măsura este concepută pentru a restricționa dominația companiilor de tehnologie și a platformelor de social media străine în Rusia.

TikTok se numără printre cele mai populare cinci platforme de social media din Rusia, cu 40 de milioane de utilizatori lunar, potrivit companiei de analiză media Mediascope. VKontakte – alternativa rusească la Facebook – este cel mai popular site de social media din țară, având 70 de milioane de utilizatori.