• Acum 64 de ani era inaugurată prima centrală nucleară comercială din lume.
  • Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a oficiat ceremonia.
  • Calder Hall furniza energie electrică, dar și plutoniu pentru programul nuclear.

Acum fix 64 de ani a fost o zi importantă nu numai pentru Marea Britanie, ci pentru întreaga lume. La Sellafield, la 400 de kilometri nord de Londra, Regina Elisbeta a II-a inaugura prima centrală nucleară comercială din lume. Mulți au numit-o începutul „Erei Atomice”.

„Astăzi, când energia de la Calder Hall începe să curgă în rețeaua națională, toți cei de față știu că suntem martori la făurirea istoriei”, spunea Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Centrala avea o capaciatate de 180 de megawați, dar numai 40 de megawați erau livrați în rețea, restul fiind consumați pe teritoriul centralei.
Jurnalista Marigold Ring, autoarea unei cărți despre energia atomică, era convinsă de viitorul acestui tip de energie.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Costul electricității nu va fi mai mare decât al celei bazate pe petrol sau cărbune, suntem convinși că va fi chiar mai ieftină în curând”, declara Marigold Ring.

Scopul declarat al centralei era furnizarea energiei către rețeaua națională. Englezii au recunoscut după 5 ani că centrala fusese construită ca să furnizeze plutoniu pentru programul nuclear britanic. Sir John Cockcroft, laureat al Premiului Nobel pentru fizică, a dat de înțeles asta chiar din ziua inaugurării.

„Suntem principalul exportator de izotopi radioactivi din lume și, în același timp, căutăm noi utilizări pentru acești izotopi radioactivi. Pe lângă asta facem muncă de cercetare fundamentală pe termen lung”, afirma Sir John Cockcroft, laureat al Premiului Nobel.

Centrala și-a încheiat activitatea în 2003.