• Silvian Pena: ,,Am și un proiect interesant, nu doar pentru industria de securitate. Este vorba de introducerea de roboți. În acest moment, am un roboțel, că are un metru înălțime”.
  • Silvian Pena: ,,Securitatea a trecut la un alt nivel. Poate, o altă ramură a securității private este securitatea cibernetică”.
  • Silvian Pena: ,,În 2020, vorbim despre 90.408 agenți de securitate, la care se adaugă 8.555 de angajați personal tehnic, din care mai mult de jumătate sunt ingineri în sisteme de securitate”.
  • Silvian Pena: ,,Cifra de afaceri a industriei a fost de aproape 1 miliard de euro.În anul 2020, agenții de securitate și de intervenție au predat organelor de poliție un număr de 23.581 de răufăcători”.

Invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News, Silvian Pena, CEO al GuardOne, a făcut o radiografie a ceea ce înseamnă, la ora actuală, implicațiile, costurile, strategiile și amenințările securității private în România.

Invitatul lui Bogdan Nicolae a devoalat faptul că, în anul 2020, agenții de securitate și de intervenție intervenit și au predat polițiștilor un număr de 23.581 de hoți, ajutând în acest fel la rezolvarea unor spețe.

 Acesta susține însă că, la ora actuală, Legea securității private interzice clar desfășurarea activităților de supraveghere operativă.  

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

,,Pentru acest lucru sunt firmele de detectivi particulari care au o licență specială, cu obiect unic de activitate”, precizează Silvian Pena.

Silvian Pena: ,,Evoluția tehnologică are un alt ritm de dezvoltare și sunt lucruri care trebuie upgradate”

Silvian Pena, CEO al GuardOne, susține că dezvoltarea tehnologiei i-a forțat să investească mai mult în aparatură performantă. Recunoaște însă că Legea securității private este depășită de ritmul alert al evoluției tehnologice cu care trebuie să țină pasul.

,,Serviciile de pază în România și în alte țări din Europa sunt reglementate. Firmele de pază din România au nevoie de o licență pentru funcționare. Sunt două tipuri de licență: una pentru serviciul de pază propriu-zis și o altă licență pentru serviciul tehnic, adică acele sisteme electronice de avertizare la efracție, acele camere de luat vederi pe care le vedeți peste tot în oraș, sistemele de control acces, toate aceste lucruri sunt reglementate destul de bine din 2003. (…) Legea securității private, respectiv Legea 333/2003, în momentul acesta este puțin depășită. În primul rând, evoluția tehnologică are un alt ritm de dezvoltare și sunt lucruri care trebuie upgradate. Chiar în aceste zile, pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, există o inițiativă de revizuire.”

Silvian Pena: ,,Am în jur de 1.000 de camere de luat vederi pe care le supraveghez în dispecerat”

Invitatul lui Bogdan Nicolae ne dezvăluie detalii despre proiectul său, interesant nu doar pentru industria de securitate, și anume lucrul cu roboți. Acesta argumentează și care sunt motivele pentru care, pe viitor, roboții ar fi preferabili agenților de pază în domeniul securității private.

Dincolo de planurile pe care le are în zona de tehnologie și de robotizare, Silvian Pena mărturisește că marea carență – pentru care caută soluții – este faptul că, pe piața securității private, nu există sindicate care să-i apere pe angajați.

,,Lucrurile au evoluat atât de mult în ultimii ani, în special sistemele video pentru că eu, în momentul ăsta, am în jur de 1.000 de camere de luat vederi pe care le supraveghez în dispecerat. Nu aș putea să fiu eficient probabil, nici cu 10-15 dispeceri. Dar, în spatele acestor dispeceri, eu am două programe software de analiză video. Sunt niște funcții logice prestabilite și, când se încalcă, îl atenționează pe dispecerul care tratează evenimentul respectiv.”

Silvian Pena: ,,Am un proiect pentru patronat, să acordăm consultanță juridică agenților de securitate ale căror drepturi au fost încălcate”

,,Tehnologia ne va ușura munca și ne-o va îmbunătăți. Gândiți-vă că robotul meu la care lucrez va putea să lucreze, să spun 22 de ore, cât îl ține bateria și să nu încalce legislația muncii. Zi de zi, 22 de ore. Un aspect pe care nu l-am atins, că ați amintit de drepturile roboților… În momentul ăsta, pe piața securității private nu există sindicate ale angajaților. Ar fi chiar un obiectiv al patronatului de a dezvolta un sindicat care să ajute la echilibrarea forțelor de pe piață. Eu chiar am un proiect pentru patronat să acordăm consultanță juridică agenților de securitate ale căror drepturi au fost încălcate.”

Silvian Pena: ,,În acest moment, am un roboțel care are un metru înălțime”

 ,,Sunt 1.570 de firme de pază și protecție, licențiate să-și    desfășoare activitatea, din care 87% au sub 100 de angajați.Asta înseamnă că 1.367 de firme au (n.r. fiecare) sub 100 de angajați. Compania mea are în jur de 800 de angajați. Acum, fiecare companie și-a ales un program de dezvoltare strategică. Eu am optat pentru implementarea unor tehnologii care să-mi permită reducerea numărului de agenți de securitate. Vă povesteam mai devreme despre acele software de analiză video, dar în același timp am și un proiect interesant nu doar pentru industria de securitate. Este vorba de introducerea de roboți. În acest moment, am un roboțel, că are un metru înălțime. Important este că, pe această platformă, dezvoltată în Germania, noi dezvoltăm local o platformă software care poate fi apoi multiplicată”, mărturisește invitatul lui Bogdan Nicolae.

Silvian Pena: ,,Nu cred că a fost o afacere pentru firmele private campania electorală”

Partidele politice angajează servicii din sfera securității private și în afara sau doar în timpul campaniilor electorale? Mai exact, sunt firmele de securitate privată din România împinse spre spionarea adversarilor politici?

Silvian Pena: ,,Eu, personal, am evitat să mă implic politic în campania electorală, dar nu cred că a fost o afacere pentru firmele private campania electorală.

Bogdan Nicolae: Au fost cazuri de companii de securitate privată care au dat curs unor invitații din partea partidelor?

Silvian Pena: Lucrurile astea sunt publice, nu vreau să le spun acum. Da, au fost cazuri”, conchide Silvian Pena, invitat în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News.