• Conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), compania lui Musk a primit autorizarea în data de 2 martie.
  • Compania nu vinde încă abonamente pentru clienţi din România, conform datelor de pe pagina web.
  • De notat însă că dată fiind tehnologia costisitoare, abonamentele vin cu limite de trafic, care pornesc de la aproximativ 10-15 Gbps pe lună

Starlink, serviciul de internet prin satelit lansat de o companie deţinută de antreprenorul american Elon Musk, a fost autorizat din România, conform lui Sabin Sărmaş, deputat PNL şi preşedintele Comisiei de IT din Camera Deputaţilor.

„Starlink, renumitul serviciu de internet prin satelit a lui Elon Musk, a fost autorizat şi în România. Ce înseamnă asta pentru noi, românii? Că suntem cu un pas mai aproape să avem acces la internet în orice colţ al ţării, oricât de izolat ar fi el, pentru că pe lângă internetul de mare viteză prin fibră optică, vom avea pe scară largă şi internet prin satelit”, a scris Sărmaş pe reţeaua socială de business LinkedIN, conform ZF.

Conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), compania lui Musk a primit autorizarea în data de 2 martie. Compania nu vinde încă abonamente pentru clienţi din România, conform datelor de pe pagina web.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Însuşi Elon Musk a arătat lumii întregi cum conexiunea la internet oferă siguranţa unei naţiuni, ajutându-i pe ucrainieni, prin activarea reţelei de sateliţi Starlink, să compenseze întreruperile internetului cauzate de atacurilor cibernetice ale ruşilor şi distrugerea infrastructurii de comunicaţii. Impactul acţiunii sale a fost major atât la nivel politic, cât şi social. Faptul că Musk a solicitat deja Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor să aloce spectrul necesar pentru încă 30.000 de sateliţi Starlink în anii următori, este o dovadă în plus că urmează să asistăm la o revoluţie în domeniul telecomunicaţiilor. Sigur, se aşteaptă ca ITU să stabilească şi reguli mai stricte pentru astfel de proiecte de constelaţii satelitare, dar asta înseamnă că vom avea reglementări tot mai clare pentru acest domeniu. Chiar dacă România se află în topul ţărilor cu cel mai rapid internet din lume, ideea din spatele constelaţiei de sateliţi a lui Musk este să ofere internet de mare viteză în special în zone care nu au acoperire din partea operatorilor tradiţionali. Şcolile sau instituţiile publice din cătunele izolate, comunităţile mici din zonele rurale în care infrastructura clasică nu este încă prezentă, refugiile sau cabanele din vârf de munte – sunt doar câteva exemple care vor avea acces la internet după ce Starlink va începe furnizarea de servicii şi în România”, scrie Sărmaş.

Pe piaţa locală există deja de mulţi ani furnizori de servicii de internet prin satelit, precum Media Sat sau skyDSL. Vitezele de descărcare a datelor sunt de aproximativ 12 – 16 Mbps iar abonamentele au preţuri pornind de la aproximativ 16 euro pe lună. De notat însă că dată fiind tehnologia costisitoare, abonamentele vin cu limite de trafic, care pornesc de la aproximativ 10-15 Gbps pe lună.

Starlink promite, pe de altă parte, cu o nouă generaţie de antene / echipamente viteze mai mari de 150 – 500 Mbps pentru descărcarea de date. Conform datelor disponibile la finele anului trecut viteza medie a serviciilor de net ale Starlink era de aproape 90 Mbps, conform datelor Ookla.