• SpaceX lansează rachete în fiecare săptămână.
  • 48 de sateliți Starlink au fost lansați de către o rachetă Falcon 9.
  • Prima etapă a rachetei s-a întors pe Pământ.

SpaceX ajunge săptămânal în spațiu și a zecea lansare a fost cu succes. O rachetă Falcon 9 în două etape a lansat 48 de sateliți Starlink pe orbită de la stația Cape Canaveral din Florida. Prima etapă a rachetei s-a întors, apoi, pe Pământ pentru o aterizare lină în mare.

În timpul numărătorii inverse, un controler SpaceX a spus „E timpul să lăsăm mătura americană să zboare și să auzim sunetul libertății”. Este un răspuns la declarația șefului agenției spațiale ruse, Dmitri Rogozin, care a spus săptămâna trecută „lasă-i să zboare pe altceva, pe măturile lor”, asta după ce Rusia a oprit vânzările de motoare de rachete către furnizorii americani de lansări pe fondul sancțiunilor economice care au urmat invaziei Ucrainei de către această țară.

40 de sateliţi Starlink, lansaţi de SpaceX, urmează să cadă de pe orbită

Până la 40 de sateliţi Starlink lansaţi de SpaceX urmează să cadă de pe orbită din cauza faptului că firma a lansat sateliţii direct într-o furtună solară, scrie CNN.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La cea mai recentă lansare, SpaceX, companie a antreprenorului miliardar Elon Musk, a plasat pe orbită 49 de sateliţi Starlink pentru internet, iar, acum, compania se aşteaptă să piardă majoritatea, deoarece s-au lovit de un eveniment meteorologic spaţial cunoscut sub numele de furtună geomagnetică.

Acest eveniment are loc atunci când fluxurile de particule sau vânturile solare, emise de Soare, interacţionează cu câmpul magnetic al Pământului. În acest caz, furtuna a avut un impact asupra zonei de orbită în care au fost amplasaţi cei mai noi sateliţi Starlink ai SpaceX şi a făcut ca atmosfera să fie suficient de densă, pentru ca sateliţii să nu poată face manevre pentru a ajunge pe orbită.