- Mai multe companii de spionaj au fost trecute pe lista neagră a Statelor Unite.
- NSO Group, care se ocupă cu supraveghearea de la distanță a smartphone-urilor, a fost acuzată de vânzare de instrumente de haking unor regimuri totalitare.
Departamentul de Comerţ al SUA a adăugat miercuri companiile NSO Group şi Candiru din Israel pe lista sa neagră, afirmând că au vândut programe de spionaj unor guverne care au folosit echipamentele pentru a viza oficiali guvernamentali, jurnalişti şi alte persoane, scrie Reuters.
Advertisment
Positive Technologies din Rusia şi Computer Security Initiative Consultancy PTE. LTD, din Singapore, au fost, de asemenea, incluse pe listă. Departamentul a declarat că acestea făceau trafic cu instrumente cibernetice folosite pentru a obţine acces neautorizat la reţele de calculatoare.
Includerea companiilor în listă, pentru implicarea în activităţi contrare intereselor de securitate naţională sau de politică externă ale SUA, înseamnă că exporturile către acestea din partea omologilor americani sunt restricţionate.
Recomandări
„Nu luăm măsuri împotriva ţărilor sau guvernelor în care se află aceste entităţi”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
În trecut, NSO Group şi Candiru au fost acuzate că au vândut instrumente de hacking unor regimuri autoritare. NSO spune că îşi vinde produsele doar agenţiilor de aplicare a legii şi de informaţii şi că ia măsuri pentru a limita abuzurile.
Un purtător de cuvânt al NSO a declarat că firma este „consternată” de această decizie, deoarece tehnologiile sale „sprijină interesele şi politicile de securitate naţională ale SUA prin prevenirea terorismului şi a criminalităţii şi, prin urmare, vom milita pentru ca această decizie să fie anulată”.
Ministerul israelian al Apărării, care acordă licenţe de export pentru NSO, a refuzat să comenteze.
Informaţiile de contact pentru Candiru nu au fost disponibile.
Administraţia Biden a impus anul acesta sancţiuni asupra Positive Technologies, o firmă rusă de securitate cibernetică, pentru că a oferit sprijin serviciilor de securitate ruseşti. Compania neagă orice abatere.
Purtătorii de cuvânt ai Positive Technologies şi Computer Security Initiative Consultancy PTE. LTD, cunoscută şi sub numele de COSEINC, nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.
Un fost oficial american familiarizat cu Positive Technologies, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că firma a ajutat la crearea infrastructurii informatice folosite în atacurile cibernetice ruse asupra organizaţiilor americane.
Partenerii noștri