• Premiul Nobel pentru fizică 2021 este împărţit de italianului Giorgio Parisi, de germanul Klaus Hasselmann şi de americanul Syukuro Manabe.
  • Academia i-a premiat şi pe germanul Klaus Hasselmann şi pe americanul Syukuro Manabe.
  • Cei doi din urmă au fost recompensaţi pentru cercetările lor privind modelele climatice şi încălzirea globală.

Premiul Nobel pentru fizică 2021 s-a împărţit între un italian, un german şi un americanÎn cazul italianului Giorgio Parisi, premiul a fost o recunoaştere pentru „contribuţii inovatoare la înţelegerea sistemelor fizice complexe”.

Născut la Roma în 1948, absolvent de fizică la Universitatea Sapienza din Roma, Giorgio Parisi a fost cercetător la Laboratoarele Naţionale INFN din Frascati, a urmat cursurile Universităţii Columbia din New York, Institutul de Înalte Studii Ştiinţifice din Bures-sur-Yvette şi Ecole Normale Supérieure of Paris (1977-1978). Autor a patru cărţi şi peste şase sute de articole ştiinţifice despre fizica particulelor, dinamica fluidelor, mecanica statistică şi reţelele neutre, Parisi este fizician teoretic la Universitatea Sapienza din Roma şi la Institutul Naţional de Fizică Nucleară (Infn) şi vicepreşedinte al Academiei dei Lincei.

Academia i-a premiat şi pe germanul Klaus Hasselmann şi pe americanul Syukuro Manabe. Cei doi din urmă au fost recompensaţi pentru cercetările lor privind modelele climatice şi încălzirea globală.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT