• Singurătatea este o problemă semnificativă de sănătate mintală.
  • Aceasta poate creşte riscul de deces cu 45%, spun oamenii de ştiinţă.
  • Contactul cu natura în oraşe reduce semnificativ sentimentul de singurătate, potrivit unei echipe de oameni de ştiinţă.
  • Studiul este primul care evaluează modul în care mediul înconjurător poate influenţa problema singurătăţii.

Studiul arată că singurătatea este o problemă majoră de sănătate publică şi poate creşte riscul de deces al unei persoane cu 45%, mai mult decât poluarea aerului, obezitatea sau abuzul de alcool. Acesta a utilizat date în timp real, colectate prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone, în loc să se bazeze pe memoria oamenilor cu privire la modul în care se simt. 

Concluziile cercetării au arătat că sentimentul de supraaglomerare a crescut singurătatea cu o medie de 39%. Atunci când oamenii puteau să vadă copaci sau cerul, să audă păsări, sentimentul de singurătate scădea cu 28%. Sentimentele de incluziune socială au redus, de asemenea, singurătatea cu 21%, iar atunci când aceste sentimente au coincis cu contactul cu natura, efectul benefic a fost amplificat cu încă 18%, potrivit The Guardian.

Cercetătorii au declarat că rezultatele au indicat intervenţii pentru reducerea singurătăţii: „Ar trebui puse în aplicare măsuri specifice care să sporească incluziunea socială şi contactul cu natura, în special în oraşele dens populate”. Se ştie că timpul petrecut în natură stimulează starea de bine, estimându-se că plimbările prin pădure ar economisi în Marea Britanie cel puţin 185 de milioane de lire sterline pe an în costuri de sănătate mintală, de exemplu.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Locurile naturale din oraşe ar putea reduce singurătatea prin sporirea sentimentelor de ataşament faţă de un loc sau prin oferirea mai multor oportunităţi de socializare, au declarat cercetătorii. Potrivit profesorului Andrea Mechelli, membru al echipei de cercetare şi expert în intervenţia timpurie în domeniul sănătăţii mintale la King’s College din Londra, Marea Britanie, studiul a contestat viziunea tradiţională conform căreia oraşele sunt întotdeauna locuri nefaste pentru sănătatea mintală şi singurătate.

„Pot exista aspecte precum caracteristicile naturale şi incluziunea socială care pot de fapt să diminueze singurătatea”, a adăugat el. Michael Smythe, un artist care lucrează în domeniul arhitecturii sociale şi al peisajelor urbane şi care a făcut parte din echipa de studiu, a declarat: „Pentru oameni ca noi, care lucrăm cu spaţiul public, validarea cunoştinţelor anecdotice pe care le obţinem pe teren cu ajutorul datelor este incredibil de valoroasă pentru a comunica valoarea acestor spaţii. Sănătatea mediului şi sănătatea publică sunt unul şi acelaşi lucru”.