• Un raport APSAP arată că 9 din 10 angajați cred că au nivel avansat în competențe digitale.
  • A fi avansat în competențe digitale înseamnă să ai cunoștințe în programare IT.
  • Angajații consideră că un nivel avansat înseamnă să știi să navighezi pe internet.

Sunt la un click distanță. Un sfert dintre angajatii de la stat consideră că au competenţe digitale avansate pentru că ştiu să navigheze pe Internet, potrivit unui studiu APSAP.

10% dintre cei 5.200 chestionați afirmă că deţin cunoştinţe de programare şi dezvoltare de programe/ aplicaţii (HTML), care i-ar clasa într-adevăr la un nivel avansat. 

Cum să ne ferim de confuzie și ce înseamnă mai exact un nivel avansat în competențe digitale?

„Atunci când discutăm despre persoanele care nu sunt specializate în domeniul IT, acestea se pot numi că au competențe avansate în tehnologie, atunci când sunt capabili să înțeleagă un concept, de exemplu, folosirea criptomodenelor. Pentru un utilizator care nu are cunoștiințe de IT, de programare, care nu înțelege tehnologia la modul foarte profund al felului în care funcționează toate calculatoarele, putem să spunem că în momentul în care un utilizator reușește să înțeleagă cum se sudează un portofel digital, cum îl poate folosi pe acesta, ce înseamnă o semnătură electronică, cum poate folosi o semnătură electronică, despre acea persoană putem să spunem că are competențe avansate”, a explicat Alexandru Panait, expert în IT, pentru Aleph News.

Recomandări

SUEDIA ÎNTĂREȘTE SECURITATEA
A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC

„Și, vorbim și despre capacitatea de a învăța tehnologii noi. Adică, dacă aude despre o tehnologie sau vede o soluție software în fața ochilor să aibă capacitatea de a înțelege cum funcționează și de a descoperi toate detaliile care îl ajută să-și rezolve evenimentul de viață”, a adăugat Alexandru Panait.

Citește și