• Algoritmii A.I. au reușit să distingă whisky-urile din SUA de cele din Scoția cu o acuratețe de peste 90%.
  • Studiul a analizat 16 whisky-uri americane și scoțiene, inclusiv Jack Daniel’s și Laphroaig.
  • Algoritmul a identificat cele mai puternice cinci note aromatice din fiecare whisky mai precis decât experții umani.
  • Studiul sugerează aplicații ale A.I. în controlul calității și detectarea produselor contrafăcute.
  • Cercetătorii consideră că A.I. poate sprijini expertiza umană, nu o poate înlocui.

Nu doar tu te bucuri de aromele unui whiskey bun, ci și AI. În lumea noastră aflată în continuă schimbare, tehnologia avansează și mai rapid.

Cercetătorii de la Institutul Fraunhofer pentru Ingineria Proceselor și Ambalaje din Germania au realizat o descoperire fascinantă: A.I. poate identfica notele de aromă, și nu numai din whisky, cu o acuratețe impresionantă, conform The Guardian.

Acuratețe de A.I.

Studiul a implicat analiza compoziției chimice a 16 tipuri de whisky, atât americane, cât și scoțiene, inclusiv branduri renumite precum Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Laphroaig și Talisker. Algoritmii AI au fost antrenați pe baza datelor chimice obținute prin tehnici avansate precum cromatografia gazoasă și spectrometria de masă, combinate cu evaluările senzoriale realizate de un grup de 11 experți.

Recomandări

CCR SUB LUPA SUA
SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPIII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?

„Partea frumoasă a AI este că este foarte coerentă. Nu înlocuim nasul uman, ci îl sprijinim cu adevărat prin eficiență și consecvență”, a declarat Dr. Andreas Grasskamp, liderul studiului.

Algoritmul dezvoltat a reușit să distingă whisky-urile din SUA de cele din Scoția cu o acuratețe de peste 90%. Compușii mentol și citronelol au fost identificați ca fiind caracteristici pentru whisky-urile americane, care adesea au note caramelizate. În contrast, scotch-ul a fost asociat cu compuși precum decanoatul de metil și acidul heptanoic, care conferă o aromă afumată sau medicinală.

Impact asupra industriei

Rezultatele studiului sugerează aplicații semnificative pentru AI în controlul calității produselor din industrie. De exemplu, cercetătorii văd aplicații în domenii care depășesc whisky-ul, de la detectarea produselor contrafăcute prin discrepanțe ale mirosului acestora, până la găsirea celor mai bune modalități de a amesteca materiale plastice reciclate vechi, care pot dezvolta mirosuri neplăcute, în produse noi fără ca mirosul să fie sesizabil.

Dr. William Peveler, lector superior în chimie la Universitatea din Glasgow, a declarat: „Notele de aromă ale unei mărci de whisky ar putea fi verificate rapid de la un lot la altul doar pe baza amprentei chimice.”

Grasskamp subliniază că percepția aromelor este influențată nu doar de compoziția chimică a băuturii, ci și de mediul în care este consumată. Este necesară o cercetare suplimentară pentru a explora cum alți factori influențează experiența gustativă.

Citește și