- Sunt apoximativ 6.402 de sateliți Starlink în orbită aflați la aproximativ 550 km deasupra Pământului.
- Nivelul radiațiilor emise depășește reglementările stabilite de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, spun cercetătorii.
- Conform studiului, până în anul 2030, numărul sateliților va depăși 100.000.
Potrivit cercetătorilor olandezi, undele radio emise de rețeaua de sateliți a lui Elon Musk blochează capacitatea oamenilor de știință de a privi universul. Ei afirmă că noua generație de sateliți Starlink, deși facilitează accesul la internet rapid în întreaga lume, afectează radiotelescoapele mai mult decât versiunile anterioare. Miile de sateliți care orbitează planeta „orbesc” radiotelescoapele și ar putea împiedica cercetarea astronomică, potrivit Institutului olandez pentru radioastronomie (ASTRON).
Ce spune ASTRON
„De fiecare dată când sunt lansați mai mulți sateliți cu astfel de niveluri de emisie, vedem tot mai puțin din cer”, a declarat Jessica Dempsey, director ASTRON, pentru BBC News.
„Încercăm să ne uităm la lucruri precum jet-urile, care sunt emise de găurile negre din centrul galaxiilor. De asemenea, ne uităm la unele dintre cele mai timpurii galaxii, la milioane și milioane de ani lumină distanță, precum și la exoplanete”, a spus ea, subliniind zonele pe care radiațiile satelitului le afectează.
ASTRON a constatat că interferența produsă de a doua generație de sateliți, sau sateliți V2, este de 32 de ori mai puternică decât cea produsă de prima generație.
Nivelul radiațiilor emise depășește reglementările stabilite de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor, a adăugat doamna profesor Dempsey.
Numărul sateliților este în creștere
O estimare sugerează că în prezent există 6.402 sateliți Starlink în orbită la aproximativ 550 km deasupra Pământului, ceea ce îl face de departe cel mai mare furnizor. Sateliții au panouri plate de 3 m și o rețea solară de 8 m pentru energie.
Principalul concurent SpaceX, OneWeb, are mai puțin de 1.000 de sateliți. Dar acesta este un domeniu de activitate în creștere. Amazon își dezvoltă propria rețea și speră să lanseze cel puțin 3 000 în următorii câțiva ani.
Robert Massey, director executiv adjunct al Royal Astronomical Society din Regatul Unit, a declarat: „este foarte clar că dacă avem ceva atât de strălucitor care compromite atât de mult un observator radio major, atunci trebuie să facem ceva și trebuie să o facem rapid”. Până în anul 2030, numărul sateliților va depăși 100.000, conform BBC.
Cum se poate rezolva problema?
Cercetătorii evidențiază faptul că este necesară o reglementare atentă a spațiului și a modului de funcționare a sateliților pentru a evita compromiterea activității științifice.
De asemenea, în calitate de cel mai mare furnizor de sateliți, SpaceX ar trebui să poată stabili un standard pentru limitarea poluării.
Dempsey a declarat că măsuri simple, precum acoperirea bateriei de pe satelit, ar putea face o mare diferență pentru reducerea radiațiilor emise. Unele interferențe provin de la componente electronice defecte. Dar, dacă nu se iau măsuri, „foarte curând singurele constelații pe care le vom vedea vor fi cele create de om”, a adăugat ea.