• Consiliul Supervizor al orașului San Francisco a aprobat o inițiativa, ce ar permite poliției să disloce roboți capabili să folosească forța letală în circumstanțe extraordinare.
  • Roboții ar putea fi folosiți pentru lichidarea unor infractori, în scenarii în care există un risc real ca ofițerii sau civilii de la locul intervenției să-și piardă viața.
  • Măsura ar avea nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare și de aprobarea primarului.

Consiliul Supervizor al orașului San Francisco a aprobat cu 8 voturi la 3 o inițiativă controversată, care ar permite poliției să disloce roboți capabili să folosească forța letală în circumstanțe extraordinare, potrivit CNN.

Votul a urmat unei dezbateri aprinse pe marginea inițiativei care le-ar permite polițiștilor să folosească roboți pentru a ucide „atunci când riscul pierderii de vieți omenești, civili sau polițiști, este iminent, iar polițiștii nu pot controla amenințarea prin folosirea forței sau prin tactici de dezescaladare” .

Măsura ar avea nevoie de un al doilea vot săptămâna viitoare și de aprobarea primarului.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Ar putea apărea o circumstanță extraordinară în care, într-o potențială situație de urgență nemaipomenită, (poliția) ar putea dori să folosească forța letală pentru a împiedica pe cineva să facă și mai mult rău” , a declarat Aaron Peskin, membru în Consiliul Supervizor.

Trei membri ai Consiliului, Dean Preston, Hillary Ronen și Shamann Walton, au votat împotrivă.

„Există un potențial serios de a folosi greșit sau de a abuza de tehnologia militară, într-o situație în care nu este necesar” , a declarat Dean Preston.

Amendamentul aprobat de Consiliul Supervizor prevede că unul dintre cei doi comandanți ai Departamentului de Poliție din San Francisco poate autoriza orice utilizare a unui robot pentru forța letală.

Robert Rueca, purtător de cuvânt al poliției, a declarat pentru Washington Post că departamentul are mai mulți roboți și nu intenționează să îi echipeze cu arme de foc.

În schimb, roboții ar putea fi ,,echipați” cu încărcături explozive pentru a putea pătrunde în spațiile baricadate sau ar putea fi folosiți pentru a contacta, scoate din acțiune sau pentru a dezorienta un suspect periculos” , fără ca viața vreunui polițist să fie pusă în pericol.