• Google a amenințat că își va elimina motorul de căutare din Australia
  • Australia introduce o lege pentru ca Google, Facebook și potențiale alte companii de tehnologie să plătească mijloacelor de informare în masă pentru conținutul lor de știri
  • Parlamentarii au descris ultimatumul Google drept „șantaj” și „mari corporații care agresează democrația”

Google a amenințat că își va elimina motorul de căutare din Australia pentru faptul că țara a cerut ca gigantul tehnologic să ofere redevențe editorilor de știri, relatează BBC.

Australia introduce o lege de referință pentru ca Google, Facebook și potențiale alte companii de tehnologie să plătească mijloacelor de informare în masă pentru conținutul lor de știri.

Giganții americani se opun, argumentând că legile sunt oneroase și ar afecta accesul local la servicii. Premierul australian Scott Morrison a declarat că parlamentarii nu vor ceda „amenințărilor”. Legea propusă ar obliga Google și Facebook să negocieze cu editorii de știri pentru a stabili valoarea conținutului, dacă nu s-ar putea ajunge mai întâi la un acord.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Directorul executiv Google Australia, Mel Silva, a declarat vineri în ședința Senatului că legile sunt „ineficiente”.

„Dacă această versiune a codului ar deveni lege, nu ne-ar oferi altă opțiune decât să oprim ca Google Search să fie disponibil în Australia”, a spus Mel Silva.

Scott Morrison a declarat că guvernul său vrea în continuare să avanseze legile în parlament în acest an. În prezent, ei au un sprijin politic larg.

„Lăsați-mă să fiu clar: Australia face regulile pentru lucrurile pe care le poți face în Australia. Asta se face în parlamentul nostru. Și oamenii care doresc să lucreze cu asta, sunteți foarte bineveniți. Dar noi nu răspundem amenințărilor”, a declarat Scott Morrison.

Vineri, alți parlamentari au descris ultimatumul Google drept „șantaj” și „mari corporații care agresează democrația”.

Google Search a fost descris de guvern ca fiind aproape esențial, cu o concurență redusă pe piață. Guvernul a susținut că, deoarece platformele tehnologice câștigă clienți de la oamenii care doresc să citească știrile, giganții tehnologici ar trebui să plătească redacțiilor o sumă „justă” pentru jurnalismul lor.

În plus, a susținut că sprijinul financiar este necesar pentru industria de știri, deoarece o mass-media puternică este vitală pentru democrație.