• Compania ID-D a dat voce victimelor care nu au mai putut vorbi în numele lor.
  • În România, 65% dintre victimele violenței domestice sunt femei.
  • Prin tehnologia deep fake și inteligența artificială, putem combate violența domestică.

Pandemia a adus multe provocări. Pentru majoritatea dintre noi, să fii acasă înseamnă să fii în siguranță. Dar nu pentru toți. Numărul telefoanelor și mesajelor către organizațiile împotriva violenței domestice a crescut cu 60% în ultimul an.

Unii au descris situația ca fiind o epidemie în umbra pandemiei. Compania israeliană D-ID a dat o voce celor care nu mai puteau vorbi în numele lor. Folosind algoritmi de inteligență artificială și tehnologia deep fake, au reușit să readucă victimele la viață și să le facă să-și spună poveștile. Putem combate violența domestică cu ajutorul tehnologiei, prin inovare.

„Am fost Michael Sela. În 2019 am fost ucisă de cel care era soțul meu. Asasinul se numește Eliran Malul. Astăzi, după ce mi-am pierdut viața, vă chem să-mi ascultați vocea”, spune Michael Sela, victimă a violenței domestice.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ

„Atunci când primim o astfel de imagine, putem transfera cu ușurință mișcarea pe acea imagine. Știm unde sunt punctele de referință pe față și cum să facem mișcarea realistă. E nevoie de multă cunoaștere pentru a adăuga imaginii fiecare gest, fiecare tresărire. Putem acum lua orice filmare a unei fețe și tehnologia noastră o va transfera pe imaginea statică, făcând-o să pară reală, în așa fel încât să pară că-și spune propria poveste”, a declarat Matthew Kershaw, vicepreședinte D-ID.

Lili Ben-Ami este sora uneia dintre victime și a fost cea care a văzut posibilitatea folosirii acestei tehnologii
în campanii de conștientizare a violenței domestice. Ea a înființat un forum cu numele surorii ei și a lansat o
campanie șocantă în țara ei de origine, Israel. Însă pe viitor vrea să extindă acest gen de campanii la nivel mondial.

„Prima dată când am auzit această idee, am luat fotografia surorii mele și au readus-o la viață. Am fost șocată. E foarte greu. De asta are lumea nevoie. Lumea are nevoie să fie șocată. Viziunea mea este zero crime împotriva femeilor și un ecosistem cu sute și mii de start-up-uri care să protejeze viețile femeilor la ele acasă. Putem face asta, putem combate violența domestică cu ajutorul tehnologiei, prin inovare”, transmite Lili Ben-Ami, CEO Michal Sela Forum.

Violența domestică în România


65% din victimele violenței domestice sunt femei
32% au fost victime ale hărțuirii sexuale
30% au suferit o formă de violență până la vârsta de 15 ani
23% au raportat abuzurile poliției
Numărul femeilor victime ale violenței domestice a crescut cu 10% în 2021