Credit: University of Waterloo
  • Canadienii au dezvoltat un robot care te injectează fără ac
  • Robotul foloseşte un jet de înaltă presiune pentru a te injecta
  • Cobi are senzori LiDar și folosește o tehnică de teledecție

Mai ții minte cum îți promiteau medicii când erai mic că pot să facă injecții fără ac? A durat ceva timp, dar uite că au reușit să se țină de promisiune. Canadienii au inventat robotul „Cobi”, care a efectuat cu succes prima injecţie intramusculară robotică autonomă.

Doctorul Gindrovel Dumitra spune ca robotul nu va înlocui complet medicul, dar cu siguranță va automatiza unele procese.

Frica de ac reprezintă una din principalele bariere care îi determină pe foarte mulți să nu se prezinte nici la vaccin, nici pentru a primi unele tratamente injectabile. Nu știu în ce măsură resursa umană va putea să fie eliminată total, pentru că actul medical se desfășoară de către un personal calificat.”, a explicat specialistul.

Recomandări

SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CÎRSTOIU BAGĂ COALIȚIA ÎN BLOCAJ
PROGNOZA METEO PENTRU MINIVACANȚA DE PAȘTE
BURSA NU DOARME
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC

Sabina Dumitru, specialist PR, spune că robotul ar ajuta la reducerea crizei de personal medical.

Cred că trăim vremuri în care astfel de informații nu ar mai trebui să ne șocheze. Faptul că am dezvoltat roboți ce pot să facă cu ușurință un vaccin este un lucru foarte mișto. Eu am fobie de injecții și pe lângă mine cred că mai sunt multe alte persoane. Aș accepta o înțepătură care să nu mă doară, să nu o simt.

Tehnologia de injectare fără ac a fost dezvoltată la Universitatea din Waterloo. Potrivit specialiștilor, robotul foloseşte un jet de înaltă presiune, nu mai gros decât un fir de păr uman.