• Apple a făcut o descoperire odată cu testarea noului sistem de operare, iOS 14, TikTok a putut citi datele de pe toate dispozitivele Apple.
  • Reprezentanții TikTok spun că e o eroare şi că o va remedia curând.
  • Alexandru Bălan, expert în securitate cibernetică te sfătuieşte să fii atent la permisiunile pe care aplicaţiile ţi le cer.
  • Victor Mihălţeanu este influencer pe TikTok şi nu se teme că este urmărit.

TikTok, una dintre cele mai populare aplicații din lume, a fost recent prinsă de Apple spionând milioanele de utilizatori iPhone. Odată cu lansarea iOS 14, Apple a descoperit că aplicația are acces permanent la informaţiile din clipboardul utilizatorilor de iPhone. Clipboardul este acea memorie temporară unde se stockează informaţiile luate cu copy-paste.

Cum se apără reprezentanții TikTok

Reprezentanţii TikTok au recunoscut că e o problemă şi spun că vor lua măsuri în acest sens. TikTok a mai fost recent în centrul atenţiei după ce India a interzis-o pentru cetăţeni, aplicaţia fiind considerată o ameninţare la siguranţă şi integritatea naţională. Victor Mihălţeanu este influencer pe TikTok, aplicaţie care îi aduce lunar venituri considerabile. Nu se teme de faptul că e urmărit. 

„În timp ce lumea dezbate chestia asta de ani, sunt unii creatori ca şi mine care îşi văd de treabă şi cărora nu li se întâmplă nimic şi nu o să li se întâmple nimic. Doar ideea că BiteDance, firma, vrea să facă un market place special pentru Tiktok şi pentru influencerii de acolo în care tu te poţi vinde sau firmele pot să te cumpere să faci o reclamă fără să apeleze la o agenţie mi se parte prea interesant. Că uite, lumea se duce încolo şi ăsta e viitorul”, crede  Victor Mihălţeanu, influencer TikTok.

Recomandări

MACRON AMÂNĂ NUMIREA NOULUI GUVERN
PAS CU PAS SPRE PACE
DAVID LAMMY AJUNGE ÎN INDIA
ANM EMITE COD PORTOCALIU DE PLOI
DEFECTE DE 1 MILIARD DE DOLARI
ÎNCETINIREA ECONOMICĂ A CHINEI AFECTEAZĂ MĂRCILE DE LUX

Totuşi, dacă ţii la securitatea datelor personale, Alexandru, expert în securitate cibernetică îţi spune exact ce paşi trebuie să urmezi.  

„Din unele puncta de vedere este normal ca unele aplicaţii să aibă accest clipboard pentru ca tu să ai copy paste într-o aplicaţie. Nu există nicio indicaţie că ei au trimis datele mai departe de aplicaţia Tiktok. Faptul că citeau în permanenţă conţinutul clipboardului nu e ok. În primul rând, ar trebui să se uite să vadă dacă permisiunile pe care le cere aplicaţia sunt necesare şi, dacă nu sunt necesare, aş recomanda să nu fie instalată deloc aplicaţia. Trebuie neapărat o aplicaţie de securitate instalată care să inspecteze aplicaţiile instalate, iar al treilea lucru, ocazional, aşa, ca igienă, să dezinstalam aplicaţiile pe care nu le folosim”, sfătuieşte Alexandru Bălan, expert cyber security.