• Mii de persoane primesc zilnic apeluri de la numere necunoscute, marcate ca fiind spam sau de la companii care doresc să le ofere promoții.
  • Există posibilitatea ca aceste date personale să se afle într-o bază de date furată de pe o platformă de internet, dar cum anume poți afla?
  • În multe dintre aceste apeluri, este imposibil să afli cine te sună.

Mii de persoane primesc zilnic apeluri de la numere necunoscute, marcate ca fiind spam sau de la companii care doresc să le ofere promoții, ținând cont de faptul că de multe ori nu știu cum ajung numerele lor în mâinile altor persoane. Există posibilitatea ca aceste date personale să se afle într-o bază de date furată de pe o platformă de internet, dar cum anume poți afla?

Site-ul Have I Been Pwned?” compilează toate scurgerile de informații care au apărut pe internet. De exemplu, dacă utilizatorii își introduc numărul de telefon mobil în format internațional (+34) și fac clic pe butonul pwned?”, pot verifica dacă acesta a fost divulgat și de pe ce site-uri a fost furat.

OCU subliniază că legea recunoaște dreptul consumatorilor de a se informa și specifică faptul că apelurile comerciale trebuie să fie efectuate de la un număr identificabil. Acest regulament din 2009 a fost menit să pună capăt utilizării fără discernământ a numerelor ascunse, care nu mai sunt utilizate. În mod normal, pe ecrane apare un număr de telefon mobil sau fix, adesea însoțit de originea sa geografică. Acest lucru îndeplinește în mod oficial cerința legală de identificare.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

În multe dintre aceste apeluri, este imposibil să afli cine te sună și să îți exerciți dreptul de a șterge datele, dar este posibil să eviți faimoasele apeluri nedorite de tip spam sau escrocherii telefonice:

Utilizatorul se poate înscrie pe lista Robinson pentru a nu fi contactat prin telefon, e-mail sau SMS.
Puteți utiliza funcția de identificare a apelantului spam oferită de unele versiuni de Android și iOS.
Căutați numărul de telefon pe internet pentru a vedea cărei companii îi aparține sau dacă apare pe vreo listă suspectă.
Blocați numărul după primirea unui apel nedorit.
Instalați un detector de numere suspecte.