Turbina eoliană sub formă de vibrator. Poate fi amplasată chiar și în orașe

  • Un start-up spaniol a inventat o turbină care este, de fapt, un vibrator
  • Vibrațiile induse de vânt sunt transformate în energie, conform The Guardian
  • Spre deosebire de alte tipuri de turbine, poate fi amplasată în orașe

În ultimii ani planeta nu ne mai lasă să ne facem de cap cu resursele ei. Auzim tot mai mult de încălzirea globală, de poluare și de salvarea planetei: energia regenerabilă.

Turbinele eoliene au evoluat, de la moara de vânt, la tot felul de forme futuristice. Să începem cu cele mai banale:

Turbina tip moară de vânt

Cea mai des întâlnită la noi, pentru alimentarea cu energie a fermelor, caselor sau a zonelor agroindustriale. Intră deseori în conflict cu păsările, unde mai pui că sunt și gălăgioase.

Sursa foto: AP

Turbina verticală

Nu trebuie montată după direcția vântului pentru a fi eficientă, dar al cărei design o face să producă mai puțină energie cu trecerea timpului.

Sursa foto: AP

Turbina eoliană Saphonian

Funcționează fără lame, o invenție tunisiană. Nu prinde păsările în capcană, ci din contră miscarea seamănă cu cea de aripi. Costul de producție este mai ieftin decât al celor cu lame.

Sursa foto: AP

Turbina de tip vibrator

Ultima dar nu cea din urmă, o turbină care stârnește imaginația. Un start-up spaniol a inventat o turbină care este, de fapt, un vibrator. Vibrațiile induse de vânt sunt transformate în energie. Nu au neapărat nevoie de vânt, ci pur și simplu de vibrațiile aerului. De aceea pot fi amplasate chiar și în orașe sau pe marginea autostrăzilor.