• Măsura, adoptată de legislatorii UE cu 602 voturi pentru și 13 împotrivă, va determina Apple, cel puțin în Europa, să renunțe la portul învechit Lightning de pe iPhone-urile sale în favoarea unui port USB-C.
  • Producătorii de laptopuri vor avea timp suplimentar, de la începutul anului 2026, pentru a urma și ei exemplul.
  • Apple, al doilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume, după Samsung, utilizează deja porturi de încărcare USB-C pe iPad-urile și laptopurile sale.

Măsura, adoptată de legislatorii UE cu 602 voturi pentru și 13 împotrivă, va determina Apple, cel puțin în Europa, să renunțe la portul învechit Lightning de pe iPhone-urile sale în favoarea unui port USB-C, utilizat deja de mulți dintre concurenții săi. Producătorii de laptopuri vor avea timp suplimentar, de la începutul anului 2026, pentru a urma și ei exemplul.

Factorii de decizie politică din UE spun că regula încărcătorului unic va simplifica viața europenilor, va reduce muntele de încărcătoare învechite și va reduce costurile pentru consumatori.

Se preconizează că va permite economisirea a cel puțin 200 de milioane de euro (195 de milioane de dolari) pe an și reducerea a peste o mie de tone de deșeuri electronice din UE în fiecare an, a declarat Margrethe Vestager, șefa Comisiei Europene pentru concurență. Se așteaptă ca această decizie a UE să se răspândească în întreaga lume.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA

În cele 27 de țări ale Uniunii Europene locuiesc 450 de milioane de persoane care se numără printre cei mai bogați consumatori din lume. Modificările de reglementare din cadrul blocului comunitar stabilesc adesea normele globale ale industriei, în ceea ce este cunoscut sub numele de efectul Bruxelles.

Astăzi este o zi mare pentru consumatori, o zi mare pentru mediul nostru înconjurător”, a declarat eurodeputatul maltez Alex Agius Saliba, omul de referință al Parlamentului European pe această temă.

După mai mult de un deceniu, încărcătorul unic pentru mai multe dispozitive electronice va deveni în sfârșit o realitate pentru Europa și sperăm că vom putea inspira și restul lumii”, a spus el.

Viteză de date mai rapidă

Apple, al doilea cel mai mare vânzător de smartphone-uri din lume, după Samsung, utilizează deja porturi de încărcare USB-C pe iPad-urile și laptopurile sale. Dar s-a împotrivit legislației UE pentru a forța modificarea porturilor Lightning de pe iPhone-urile sale, afirmând că aceasta este disproporționată și că ar încetini inovația.

Cu toate acestea, unii utilizatori ai ultimelor sale modele emblematice de iPhone – care pot capta fotografii și videoclipuri de rezoluție extrem de înaltă în fișiere de date masive – se plâng de faptul că cablul Lightning transferă datele la o viteză de doar o fracțiune din cea a USB-C.

Peste doi ani, legislația UE se va aplica tuturor telefoanelor mobile portabile, tabletelor, aparatelor foto digitale, căștilor, difuzoarelor portabile, consolelor de jocuri video portabile, cititoarelor electronice, căștilor de urechi, tastaturilor și sistemelor de navigație portabile.

Persoanele care vor cumpăra un dispozitiv vor putea alege să cumpere unul cu sau fără încărcător USB-C, pentru a profita de faptul că s-ar putea să aibă deja cel puțin un cablu acasă.

Producătorii de articole electronice de consum din Europa au convenit asupra unei singure norme de încărcare din zecile existente pe piață în urmă cu un deceniu, în cadrul unui acord voluntar cu Comisia Europeană.

Dar Apple a refuzat să se conformeze, iar alți producători au continuat să folosească cabluri alternative, ceea ce înseamnă că există încă șase tipuri de cabluri. Printre acestea se numără USB-A, mini-USB și USB-micro de tip vechi, ceea ce a creat un amalgam de cabluri pentru consumatori.

Porturile USB-C se pot încărca la o putere de până la 100 de wați, pot transfera date până la 40 de gigabiți pe secundă și pot servi la conectarea la ecrane externe.

Apple oferă, de asemenea, încărcare wireless pentru cele mai recente iPhone-uri – și există speculații că ar putea renunța complet la porturile de încărcare pentru cabluri în modelele viitoare. Dar, în prezent, opțiunea de încărcare wireless oferă o putere și viteze de transfer de date mai mici decât USB-C.