• Comisia Europeană a inaugurat supercomputerul MareNostrum 5 la Barcelona.
  • Super calculatorul are o performanță de 314 de petaflopi, adică 314 miliarde de calcule pe secundă.
  • MareNostrum 5 va fi folosit pentru cercetare și pentru start-up-uri europene de A.I.

314.000 de miliarde de calcule pe secundă. Așa de puternic este MareNostrum 5, un supercomputer european de top, care a fost lansat la Barcelona. Super calculatorul va fi folosit pentru a căuta soluții la cele mai importante probleme ale omenirii, de la vaccinuri noi, la schimbarea climatică și Inteligența Artificială.

Ce este MareNostrum 5 și ce poate să facă?

Este un supercomputer European instalat într-o sală cu pereți de sticlă de 1000m pătrați. Acesta este al 6-lea cel mai eficient computer cu o performanță de 314 miliarde de calcule pe secundă. La nivel de stocare, MareNostrum 5 are echivalentul a 1300 de exemplare din toate cărțile catalogate de-a lungul istoriei, sunt distribuite în 25 de rec-uri de 816 hardisk-uri, de 18TB fiecare. Așadar, o capacitate și o putere extraordinară.  Acesta a fost construit cu 202 milioane de euro.

MareNostrum 5 va fi o unealtă extrem de utilă pentru start-up-urile de tehnologie din Europa și ne va oferi posibilitatea pentru o competitivitate mult mai mare și a avea mai multă rapiditate. Dar și pentru dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Un exemplu bun este Destination Earth, unul dintre cele mai interesante proiecte despre care se vorbește,  prin acest proiect se va crea, cu ajutorul MareNostrum 5, o replica virtuală completă a planetei noastre, care va permite prezicerea efectelor schimbărilor climatice.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
MIT: AI GRIJĂ LA MINCIUNILE A.I.!
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

Ce impact poate avea acest supercomputer în domeniul cercetării științifice?

Ne poate apropia de descoperiri foarte importante, prin creșterea puterii de calcul, pur și simplu, acest calculator ne poate ajuta la rezolvarea problemelor tot mai complexe. Acesta va ajuta multe investigații și din domeniul medical,  prin Inteligența Artificială, poate ajuta și la descoperirea unor tratamente pentru boli, vaccinuri, sau poate analiza efectele încălzirii globale.

Citește și