• Jerome Dewald a folosit un avatar A.I. pentru a pleda într-un proces.
  • Judecătorii și-au dat rapid seama că vorbesc cu un personaj generat digital.
  • Dewald spune că a recurs la soluția A.I. pentru că are emoții când vorbește.

Un avocat artificial. Un american s-a prezentat în fața Curții Supreme de Apel din New York cu o pledoarie video. Totuși, bărbatul din video nu există. Era un avatar A.I.

Judecătoarea Sallie Manzanet-Daniels a oprit totul după câteva secunde. Judecătoarea a întrebat dacă persoana din video este avocatul bărbatului. „L-am generat. Nu este o persoană reală”, a spus Dewald.

Judecătoarea spune că Dewald trebuia să anunțe că va folosi o astfel de metodă. „Nu apreciez că am fost indusă în eroare,” a spus judecătoarea înainte de a întrerupe videoclipul.

Recomandări

VA AVEA CLUJ ZGÂRIE-NORI?
OMS SIMULEAZĂ PANDEMIE
DIN CE ÎN CE MAI CALD
CE BĂUTURI VREI DE PAȘTE?
UE TRIMITE AJUTOARE
META SE ANTRENEAZĂ CU A.I.

Dewald se apără: „Nu voiam să par incompetent”

Dewald nu are avocat. Se reprezintă singur. Spune că a recurs la această soluție pentru că se bâlbâie și are emoții când vorbește. A ales un software de la o companie tech din San Francisco. Inițial a vrut să creeze un avatar care să-i semene, dar n-a reușit s-o facă în timp util.

După incident, a trimis o scrisoare în care își scuze. Susține că nu a vrut să păcălească pe nimeni, ci doar să prezinte mai clar argumentele.

Cazul lui nu e unic. În 2023, doi avocați și o firmă de avocatură au fost amendați cu 5.000 de dolari pentru că au folosit un chatbot A.I. care a generat cazuri fictive în documente legale. Și avocații lui Michael Cohen, fostul consilier juridic al lui Donald Trump, au făcut o greșeală similară, scrie AP.

În schimb, Curtea Supremă din Arizona a început să folosească avataruri A.I. oficiale, „Daniel” și „Victoria”, care explică publicului deciziile judecătorești.

Daniel Shin, profesor la William & Mary Law School, afirmă că apariția unui avatar într-o sală de judecată era „inevitabilă”. Spune că avocații nu ar risca să facă așa ceva, dar persoanele fără reprezentare legală nu primesc întotdeauna suficiente informații.

Cazul lui încă nu s-a încheiat. Judecătorii decid acum dacă folosirea avatarului îi afectează șansele în proces.

Citește și