• Un bărbat al cărui chip a fost furat” de o companie de inteligență artificială a declarat că nu mai deține controlul”.
  • Matthias Marx, din Germania, a declarat că a descoperit pentru prima dată în 2020 că firma de recunoaștere facială AI Clearview i-a folosit imaginea fără permisiunea sa.
  • În octombrie, autoritatea franceză pentru protecția datelor a amendat Clearview cu 17,4 milioane de lire sterline) pentru încălcarea normelor europene privind confidențialitatea.

Un bărbat al cărui chip a fost furat” de o companie de inteligență artificială a declarat că nu mai deține controlul”. Matthias Marx, din Germania, a declarat că a descoperit pentru prima dată în 2020 că firma de recunoaștere facială AI Clearview i-a folosit imaginea fără permisiunea sa, după ce a citit despre această organizație.

Curios să afle dacă se află în baza lor de date, care se mândrește în prezent cu „miliarde” de fețe, Marx a trimis un e-mail către Clearview, care i-a răspuns aproximativ o lună mai târziu cu două capturi de ecran, care arată fotografii ale lui Marx făcute cu aproximativ zece ani înainte, în timp ce participa la un concurs Google pentru ingineri. Marx a fost, firește, nemulțumit de faptul că imaginea sa a fost folosită fără permisiunea sa, relatează Wired. Dar, pentru a adăuga sare la rană, el a aflat mai târziu că un fotograf vindea imaginile pe site-ul de fotografii de arhivă Alamy fără permisiunea sa – lucru de care Clearview ar fi fost la curent.

„Nu mai dețin controlul asupra a ceea ce fac oamenii cu datele mele”, a declarat Marx. El a depus o plângere împotriva companiei la autoritatea locală de reglementare în materie de confidențialitate din Hamburg, prima plângere de acest fel depusă împotriva Clearview în Europa. Cu toate acestea, până astăzi, nu este clar dacă problema a fost sau nu rezolvată. Un purtător de cuvânt al autorității de reglementare în materie de confidențialitate a declarat pentru Wired că, cazul a fost închis – însă Marx nu a aflat încă rezultatul cererii sale.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Au trecut aproape doi ani și jumătate de când m-am plâns în legătură cu ClearView AI, iar cazul este încă deschis”, a spus el. Este prea lent, chiar dacă luăm în considerare faptul că este primul caz de acest gen”.

Clienții Clearview, printre care se numără și poliția, pot încărca o singură fotografie pe site și pot folosi software-ul de recunoaștere facială al companiei pentru a găsi fotografii online ale aceleiași persoane. Marx nu este acum singura persoană care a depus o plângere împotriva companiei, iar grupurile de protecție a vieții private și-au pus și ele amprenta asupra acestei probleme. Cu toate acestea, în ciuda legilor stricte ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) în vigoare în Europa, se pare că a fost dificil să determinăm companii precum Clearview să respecte regulile.

În octombrie, autoritatea franceză pentru protecția datelor a amendat Clearview cu 20 de milioane de euro (17,4 milioane de lire sterline) pentru încălcarea normelor europene privind confidențialitatea – devenind a treia țară din UE care a făcut acest lucru. Cu toate acestea, se pare că amenzi precum aceasta, emise de autoritățile italiene și grecești, nu au fost încă plătite – Franța a declarat că nu poate dezvălui dacă Clearview a plătit sau nu din cauza normelor de confidențialitate.

De asemenea, Clearview nu a eliminat de pe platformă chipurile din UE. Directorul general al Clearview, Hoan Ton-That, spune că este imposibil să elimine toate fețele din UE de pe platformă și să le țină departe, din cauza modului în care funcționează inteligența artificială.

Nu există nici o modalitate de a determina dacă o persoană locuiește în UE, doar dintr-o fotografie publică de pe internet și, prin urmare, este imposibil să ștergem datele rezidenților UE”, a spus el.Clearview AI colectează doar informații disponibile public de pe internet, la fel ca orice alt motor de căutare, precum Google, Bing sau DuckDuckGo.”

Deoarece Marea Britanie a părăsit UE, nu mai este reglementată de GDPR, dar a păstrat regulile în legislația britanică. Clearview a fost, de asemenea, amendată de către autoritatea de supraveghere a protecției datelor din Marea Britanie și i s-a ordonat să înceteze să mai obțină și să utilizeze datele personale ale britanicilor – chiar dacă acestea sunt disponibile public pe internet – și să șteargă datele existente din sistemele lor, a relatat Euronews la începutul acestui an. Ca răspuns, Ton-That a declarat la vremea respectivă pentru BBC: „Sunt profund dezamăgit de faptul că comisarul britanic pentru informații a interpretat greșit tehnologia și intențiile mele. Colectăm numai date publice de pe internetul deschis și respectăm toate standardele de confidențialitate și de drept. Sunt dezamăgit de interpretarea greșită a tehnologiei Clearview AI pentru societate.”