• Modelul A.I. CHIEF dezvoltat de Harvard Medical School poate diagnostica și evalua cancere multiple.
  • Atinge o precizie de 94% în detectarea a 11 tipuri de cancer.
  • A.I. CHIEF a fost testat pe 19.400 de imagini din 24 de spitale din lume.

Mai mulți cercetători de la Harvard au dezvoltat un nou model A.I. pentru cancer. Acesta poate diagnostica multiple tipuri de tumori cu mare precizie și mărește eficiența diagnosticului cu 36%.

Cum funcționează noul model A.I. pentru detectarea cancerului?

Modelul A.I., numit CHIEF, a fost antrenat cu peste 15 milioane de imagini patologice. Echipa de cercetători de la Universitatea Harvard spune că modelul funcționează prin citirea imaginilor digitale ale țesuturilor tumorale și poate prezice profilul lor molecular pe baza caracteristicilor din imagine.

De asemenea, poate identifica caracteristicile unei tumori care se referă la modul în care un pacient poate răspunde la tratament. În plus, poate detecta până la 11 tipuri de cancer, cu o precizie de 94%, și este extrem de eficient în cazurile de cancer de colon, cu o acuratețe de 99.43%.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Care sunt avantajele față de modelele existente?

Echipa condusă de cercetătorii de la Harvard Medical School a dorit ca modelul să fie aplicabil mai pe scară largă în diferite sarcini de diagnosticare, deoarece multe modele actuale de învățare profundă pentru cancer sunt antrenate pentru a îndeplini funcții specifice.

Scopul său este să ofere o „a doua opinie” rapidă și precisă pentru medici. Este cu 36% mai eficient în detectarea cancerului și poate prezice modul în care un pacient va răspunde la tratament. Astfel, poate ajuta medicii să personalizeze mai bine tratamentele pentru pacienți. Pentru asta, modelul a fost testat pe 19.400 de imagini din 24 de spitale din întreaga lume.

Ce urmează pentru acest model A.I.?

Înainte de a fi folosit în clinici, CHIEF trebuie să primească aprobare de reglementare. Cercetătorii lucrează la un studiu clinic prospectiv pentru a valida modelul în medii reale.

De asemenea, echipa plănuiește extinderea capacităților acestui A.I. pentru a detecta și cancere rare.

Citește și