Povestea tinerei cu dizabilități care cântă la harpă cu privirea. „Nu mi-am imaginat niciodată așa ceva”

Sursă: captură video YouTube
  • Alexandra Kerlidou, în vârstă de 21 de ani, cântă la harpă cu ajutorul privirii
  • Tânăra se folosește de ecranul unui computer

Tânăra, care suferă de paralizie cerebrală, cântă la „Eyeharp”, un program digital controlat prin privire, ce permite persoanelor cu dizabilități să redea muzică, potrivit Reuters.

„M-am simțit ciudat, nu mi-am imaginat niciodată așa ceva”, a descris Alexandra, cu ajutorul unui program de computer pentru generarea vorbirii.

Informatician și muzician, Vamvakousis a fost inspirat să creeze acest program după ce un prieten al său, muzician, a fost rănit într-un accident de motocicletă, cu puțin timp înaintea unui concert pe care trebuiau să-l susțină împreună.

„Inițial, nu era clar dacă el va putea să își miște brațele, mâinile, și dacă o să mai poată să cânte”, a povestit Vamvakousis.

Tehnologia digitală de urmărire a privirii, utilizată pe scară largă în industria jocurilor pe computer, în domeniul securității și în medicină, monitorizează mișcările ochilor pentru a îndeplini comenzi.

Programul necesită disciplină și concentrare deoarece interpretul trebuie să își controleze mișcările ochilor, pentru a nu-și îndrepta prea repede privirea spre următoarea notă.

Potrivit inventatorului, peste 2.000 de persoane au descărcat programul.