• Alexandra Kerlidou, în vârstă de 21 de ani, cântă la harpă cu ajutorul privirii
  • Tânăra se folosește de ecranul unui computer

Tânăra, care suferă de paralizie cerebrală, cântă la „Eyeharp”, un program digital controlat prin privire, ce permite persoanelor cu dizabilități să redea muzică, potrivit Reuters.

„M-am simțit ciudat, nu mi-am imaginat niciodată așa ceva”, a descris Alexandra, cu ajutorul unui program de computer pentru generarea vorbirii.

Informatician și muzician, Vamvakousis a fost inspirat să creeze acest program după ce un prieten al său, muzician, a fost rănit într-un accident de motocicletă, cu puțin timp înaintea unui concert pe care trebuiau să-l susțină împreună.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

„Inițial, nu era clar dacă el va putea să își miște brațele, mâinile, și dacă o să mai poată să cânte”, a povestit Vamvakousis.

Tehnologia digitală de urmărire a privirii, utilizată pe scară largă în industria jocurilor pe computer, în domeniul securității și în medicină, monitorizează mișcările ochilor pentru a îndeplini comenzi.

Programul necesită disciplină și concentrare deoarece interpretul trebuie să își controleze mișcările ochilor, pentru a nu-și îndrepta prea repede privirea spre următoarea notă.

Potrivit inventatorului, peste 2.000 de persoane au descărcat programul.