Povestea tinerei cu dizabilități care cântă la harpă cu privirea. „Nu mi-am imaginat niciodată așa ceva”

Tânăra, care suferă de paralizie cerebrală, cântă la „Eyeharp”, un program digital controlat prin privire, ce permite persoanelor cu dizabilități să redea muzică, potrivit Reuters.

„M-am simțit ciudat, nu mi-am imaginat niciodată așa ceva”, a descris Alexandra, cu ajutorul unui program de computer pentru generarea vorbirii.

Informatician și muzician, Vamvakousis a fost inspirat să creeze acest program după ce un prieten al său, muzician, a fost rănit într-un accident de motocicletă, cu puțin timp înaintea unui concert pe care trebuiau să-l susțină împreună.

„Inițial, nu era clar dacă el va putea să își miște brațele, mâinile, și dacă o să mai poată să cânte”, a povestit Vamvakousis.

Tehnologia digitală de urmărire a privirii, utilizată pe scară largă în industria jocurilor pe computer, în domeniul securității și în medicină, monitorizează mișcările ochilor pentru a îndeplini comenzi.

Programul necesită disciplină și concentrare deoarece interpretul trebuie să își controleze mișcările ochilor, pentru a nu-și îndrepta prea repede privirea spre următoarea notă.

Potrivit inventatorului, peste 2.000 de persoane au descărcat programul.

Exit mobile version