- Operatorii energetici din SUA vor să folosească hidrogenul ca sistem de stocare al energiei
- Un proiect din Florida va folosi energia solară pentru a produce hidrogen verde
- Hidrogenul provenit din surse regenerabile poate fi folosit ca sistem de stocare
- Comisia Europeană vrea ca țările membre să ajungă la 100% energie verde până în 2050
Oamenii de știință vor să transforme planeta din gri în verde. Este vorba despre culoarea hidrogenului și de un plan revoluționar. Un proiect din Florida în valoare de 65 de milioane de dolari vrea să folosească energia solară pentru a produce hidrogen verde.
Dacă acum 95% din hidrogen este cel gri, dăunător mediului, cel verde poate să reducă enorm poluarea, în viitor. În prezent, producerea hidrogenului pentru stocarea de energie nu are sens: consumă mai mult decât produce. Însă descoperirea unui mod eficient prin care hidrogenul să genereze electricitate ar putea să combată poluarea. Ar avea efecte benefice și asupra climei, spune reprezentantul Greenpeace România, Alin Tănase.
„E o idee foarte bună. Hidrogenul poate fi folosit ca un sistem de stocare a energiei electrice. Dacă este folosită energia din surse regenerabile precum soarele și vântul pentru a produce hidrogen atunci aceasta poate fi o soluție”, a spus Alin Tănase, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Până se va descoperi o metodă pentru producerea hidrogenului verde astfel încât să fie folosit în industria transportului, lupta cu poluarea continuă. La fel și în România, unde obiectivele sunt îndrăznețe și ajutorul primit, adesea, insuficient.
„Se vrea în final ca până în 2050 să ajungem la 100% energie regenerabilă în mixul nostru energetic. În prezent România încă mai din cărbune. Cel mai mare sprijin vine din partea Comisiei Europene care împinge România către anumite target-uri”, a adăugat Alin Tănase.