Un robot poate extrage mierea de două ori mai repede decât omul. Apicultor: „Nu consider că acest echipament este foarte folositor”

  • Hive Controller este un device care ajută să extragă mierea de pe o ramă într-un minut.
  • Device-ul creat de compania Daesung costă 3.000 de dolari.
  • Bogdan Iordache, fost IT-ist și în prezent apicultor, nu consideră însă că device-ul este util.

O companie din Coreea a inventat un robot care promite să extragă mierea de două ori mai rapid decât omul.

Iar asta înseamnă cam 80% din treaba din apicultură în prezent. Totuși, device-ul coreenilor nu l-a impresionat pe Bogdan Iordache. El explică de ce nu ar da 3.000 de dolari pe un asemenea produs.

Nu consider că acest echipament este foarte folositor. Pot să apară probleme. Dacă în ramele din cut-ul superior, cele care sunt extrase de acest device, există și puieți?

În general, apicultorii încearcă să lase ramele cu puiet înăuntru stupului și nu centrifughează mierea de pe aceste rame.”, a explicat acesta.

Bogdan a lucrat în IT înainte să se dedice apiculturii. Și a lansat o aplicație de management apicol. Este convins că tehnologizarea reprezintă viitorul, dar acest device nu ar fi soluția pentru moment.

Se dorește ca în agricultura și apicultura modernă lucrurile să fie mai automatizate. Atâta timp cât un apicultor vede care sunt beneficiile imediate ale implementării tehnologiei atunci o va adopta fără niciun fel de problemă.”, a mai spus Bogdan Iordache, cofondator Apiary Book.